Activiteiten

Op zaterdag 2 juni is iedereen welkom op de eendenkooi in het Pompveld, gelegen in het centrum van het Land van Heusden en Altena. Op de eendenkooi, die de rest van het jaar voor publiek gesloten is, neemt een echte kooiker u mee in de wereld van dit eeuwenoude ambacht. Onder het genot van een hamburger (met broodje) kunt u kijken naar demonstraties van vlechten van broedkorven.

Datum: Zaterdag 2 juni
Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Parkeren: In de berm nabij Boerderij ‘Het Neusje van de Zalm’, Midgraaf 27, Babyloniënbroek

Eeuwenoude eendenkooi
Het Pompveld is één van de laatste restanten van het oorspronkelijke landschap van het Land van Heusden en Altena. In het centrum ligt een eeuwenoude eendenkooi. Ze wordt niet omwille van de jacht in stand gehouden, maar uit cultuurhistorische overwegingen. De eendenkooi is de enige die nog over is in het Land van Altena. Er lagen er vroeger circa veertig! Het Pompveld is naast een bezoekje aan de eendenkooi een prachtig stukje natuur om door te wandelen.

Programma en locatie
De open dag wordt gehouden van 10.00 uur tot 16.00 uur. Toegang is gratis en u hoeft zich niet vooraf in te schrijven. Ook aan de inwendige mens is gedacht. De ingang van het gebied is naast de woning van de kooiker, Midgraaf 27, 4269 TL Babyloniënbroek (gemeente Aalburg). Ter hoogte van Eethen aan de Provinciale weg N283 (afslag Hank A27) kunt u de speciale aangebrachte bebording volgen. Bij slecht weer raden we u aan om laarzen aan te trekken.

Natuurherstelplan
Het Pompveld is een op zichzelf staand poldertje, geheel omsloten door kades. Daarbinnen bevinden zich grienden (wilgenhakhout), loofbossen, struwelen, natte weilanden, moeras en een eeuwenoude eendenkooi. Door twee windmolens wordt het waterpeil van het Pompveld hoog gehouden. Zonder deze molens zou het natuurgebied leeglopen. Rondom de eendenkooi is de afgelopen jaren een omvangrijk natuurherstelplan uitgevoerd. Er is een moerasgebied ontstaan dat allerlei vogel- en plantensoorten aantrekt die thuishoren in de natte wildernis.

Bekijk alle 6 de foto's

Foto's