Nieuws

Na een grondige verbouwing is afgelopen woensdag 2 september het hernieuwde bezoekerscentrum De Kraaijenberg onder grote publieke belangstelling heropend. Het nieuwe centrum is helemaal klaar om vooral jongeren passie voor natuur te laten ontdekken.

Speciaal buitenlokaal en aantrekkelijkere entree
Eind vorig jaar is de Kraaijenberg dichtgegaan als voorbereiding op een uitgebreide verbouwing. De buitenmuren zijn blijven staan, maar de binnenkant ken je niet meer terug. Het bezoekerscentrum heeft een aantrekkelijkere entree gekregen en een compleet nieuwe expositie. Ook is er een speciaal buitenlokaal gecreëerd om scholen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs  te kunnen ontvangen.

Stimuleert om de natuur in te gaan
Directeur Jan Baan herinnerde eraan dat het inmiddels twintig jaar geleden is dat Bezoekerscentrum Kraaijenberg voor het eerst de deuren opende. "De keuze voor deze locatie was indertijd niet voor niets'', aldus Baan. "Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Markiezaatsmeer.'' Het bezoekerscentrum is een plek die mensen stimuleert de natuur in te gaan. "En dat hebben we vooral te danken aan al die vrijwilligers die het centrum al die jaren draaiende houden.'' 

BeleveNissen
In het hernieuwde centrum zijn er zogenaamde BeleveNissen. In deze nissen kunnen bezoekers de elementen water, lucht en aarde verkennen. Zo is er een nis waarin de bezoekers in een vliegtuig gaan zitten en door middel van een filmpje letterlijk over het Markiezaatsmeer vliegen. In de interactieve vogelkijkhut kun je vogels spotten in de kijker. Op dit moment hebben we slechts twee van deze nissen gerealiseerd. Vanwege financiële middelen hebben we de laatste twee nissen nog leeg moeten laten. De nieuwe expositie is bedacht door het Natuurmuseum Brabant uit Tilburg en uitgevoerd door Kees van de Ven expositie- en interieurbouw. Mudware heeft voor alle technische snufjes gezorgd.

Vrijwilligers
Gastheer en vrijwilliger Kees van Vessem vindt het resultaat indrukwekkend. Hij staat te popelen om jongeren en passanten te ontvangen in het hernieuwde bezoekerscentrum. Hij geeft aan dat mensen steeds minder weten van de natuur. Hij is ook van mening dat dit kan veranderen door de jeugd meer aan te spreken. Dit doe je volgens hem door het allemaal een beetje ludiek te maken voor deze doelgroep. Met het hernieuwde bezoekerscentrum, heeft hij er vertrouwen in dat dit makkelijker zal gaan.

Samenwerking
‘Brabants Landschap en de Gemeente Bergen op Zoom hebben in september 2010 met IVN Groene Zoom, Stichting Brabantse Wal, Stay Okay en het Primair Onderwijs de handen ineengeslagen om een aantrekkelijk recreatief en educatief aanbod voor de Brabantse Wal te realiseren. Aangeboden vanuit twee locaties: De Kraaijenberg bij het Markiezaat en Natuurpodium Brabantse Wal bij Landgoed Lievensberg. Vijf jaar later staan er niet alleen twee prachtige fysieke (ver)nieuw(d)e locaties, maar presenteren we ook de nieuwe organisatie ‘Stichting Natuurpodium Brabantse Wal’. Doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat alle kinderen van de Brabantse Wal hun eigen omgeving leren kennen, ontdekken en beleven!’