Nieuws

Afgelopen maandag 28 oktober werd Nederland geteisterd door een hevige storm. Op de Waddeneilanden kon men zelfs spreken van een orkaan met windstoten tot 152 kilometer per uur. Nieuwssites vermelden dat dit de zwaarste storm was sinds 1990. Hoewel het in Midden en Oost Brabant achteraf meeviel met de schade, was het in West Brabant en het Land van Heusden en Altena volop raak. Dankzij onze boswachters aldaar, was het resultaat van dit natuurgeweld volop te volgen via Twitter.

De twitterende helden van het bos
Op zondagavond waren de boswachters al gewaarschuwd voor de storm, die de nacht daarop vanuit Engeland ons land zou bereiken, getuige het Twitterverkeer van onder andere boswachter Bart Pörtzgen. Gewapend met motorzaag en met gevaar voor eigen leven trotseerden deze en andere helden de door de storm geteisterde bossen en lanen. Voor de veiligheid van recreanten, bewoners en passanten werden wegen en paden vrijgemaakt van omgevallen bomen en afgebroken takken.

Nog niet veilig om te wandelen
Om de natuurgebieden weer toegankelijk te maken voor het publiek, zullen de boswachters de komende tijd nog veel werk moeten verzetten. Zeker in de bossen is het voorlopig nog niet veilig. We raden dan ook iedereen af om lange wandelingen of fietstochten door de bossen te maken. Er kan namelijk nog van alles gebeuren, bewijst een tweet van boswachter Erik de Jonge op dinsdagmiddag: op een parkeerplaats kwam vlak voor zijn neus zomaar een flinke tak naar beneden vallen.

Dood hout doet leven
Wat gebeurt er nu met de omgevallen bomen en dode takken? Als er geen gevaar dreigt, laten we het gewoon liggen. Dood hout doet immers leven en dient als voedsel en schuilplaats voor allerlei dieren en planten, denk alleen al aan paddestoelen. De kluit van een omgevallen boom kan zelfs broedgelegenheid bieden aan de ijsvogel, zoals soortenbeschermer Jochem Sloothaak twittert vanuit Landgoed Nemerlaer.