Wethouder Peter Bakker van de gemeente Breda, wethouder Corné Machielsen van Gilze en Rijen en Alwijn ten Cate van waterschap Brabantse Delta hebben op 30 mei een nieuwe poel voor boomkikkers ‘geopend’. Deze poel is onderdeel van een groter project om boomkikkers in Brabant te herintroduceren. In 2009 is het provinciale beschermingsplan Boomkikker van start gegaan. Met een daling van 90% van de populatie in de vorige eeuw was dat plan hard nodig.
'De boomkikker is de mascotte van een groter geheel'
Zestien nieuwe poelen zijn er de afgelopen jaren aangelegd tussen de Molenschotse Heide (bij vliegbasis Gilze-Rijen) en de A58. Deze poelen vormen stapstenen, opdat de boomkikker zich van poel tot poel kan verspreiden over een steeds groter leefgebied. Zo wordt ervoor gezorgd dat de achteruitgang van de boomkikker wordt tegengegaan. Het aanleggen van een dergelijk gebied wordt ook wel een Ecologische Verbindingszone (EVZ) genoemd. De bedoeling is dat de boomkikker straks de A58 over kan steken door middel van een ecopassage. Eindbestemming van dit project is de Boswachterij in Chaam. Brabants Landschap houdt het project zijdelings mee in de gaten en is een schakel tussen de provincie Noord-Brabant en de betreffende gemeenten.
Palet aan soorten
Merlijn Hoftijzer, ecoloog bij de gemeente Breda: 'De boomkikker is de mascotte van alles wat we in dit project realiseren. In de ecologie wil je een zo groot mogelijk palet aan soorten. We leggen bepaalde elementen aan voor de boomkikker, maar ook andere soorten profiteren daarvan.' In het gehele EVZ van de Molenschotse Heide tot straks aan Chaam, is er ook ruimte voor soorten als de geelgors en de roodborsttapuit. Zij zitten graag bovenop het riet dat de poelen omringt. Ook zorgen de poelen ervoor dat bij heftige regenval het water daar opgevangen kan worden. Daarmee heeft het ook een maatschappelijk belang.