Natuur en landbouw geven samen vorm aan het platteland in Brabant. Daarbij zijn biodiversiteit en landschap belangrijk voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw. ‘Vergroening’ van de landbouw zit dan ook nadrukkelijk in het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid van Europa. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden op jouw bedrijf.
Natuurinclusief aan de slag
Je kunt op het erf aan de slag, maar ook op landbouwgronden zijn volop mogelijkheden. Voor elk bedrijf bestaat een invulling die past binnen jouw bedrijfsvoering en die aansluit bij de kenmerken van het landschap.
Agrarisch natuurbeheer
Ligt jouw perceel in het werkgebied voor het agrarisch natuurbeheer en is het groter dan 10.000 m2? Dan zijn er waarschijnlijk mogelijkheden om maatregelen te nemen op en rond het bedrijf ten gunste van natuur en landschap. Denk aan kruidenrijk grasland, uitgesteld maaien of een natuurvriendelijke oever. De collectieven (regionale coöperaties) hebben adviseurs uit de streek en geven advies op maat. Ze helpen je ook bij het indienen van de subsidieaanvraag.
Lees meer over agrarisch natuurbeheer Ontdek de adviseur in jouw gemeente
Stimuleringsregeling Landschap
Ligt jouw grond niet in een werkgebied voor het agrarisch natuurbeheer, maar je hebt belangstelling voor de aanleg van bloemrijke randen of landschapselementen zoals een houtsingel of poel? Dan biedt de Stimuleringsregeling Landschap mogelijk kansen. Dit is een unieke regeling die in een groot deel van Brabant is opengesteld.
Via onze subsidiekaart waarop je kunt zien of je bedrijf of perceel in een gebied ligt waar de Stimuleringsregeling Landschap is opengesteld. Via de kaart kun je ook informatie krijgen over deze regeling.
Stimuleringsregeling Watertransitie Landelijk Gebied: Samen Beter in Waterbeheer
|
Agrarisch waterbeheer
Heb je belangstelling voor maatregelen in het kader van agrarisch waterbeheer? Hier hebben de waterschappen in Brabant geld voor beschikbaar en de uitvoering daarvan ligt ook bij de collectieven.
Lees meer over agrarisch waterbeheer
Brabant Behaagt
In 2024 zijn we van start gegaan met het pilotproject Brabant Behaagt. Hiermee beogen we een mooi, biodivers en toegankelijk landschap voor mens én dier. We willen graag 1000 kilometer aan landschapselementen aanleggen in het buitengebied van Brabant. Dat kunnen bijvoorbeeld heggen, poelen, kruidenrijke akkerranden of bomen zijn. In het project testen we nieuwe regelingen, dat doen we in vier Brabantse gemeenten; Oirschot, Best, Tilburg en Rucphen.
Voor Oirschot is Oirschot Behaagt inmiddels van start gegaan. Agrariërs in het buitengebied van Oirschot komen in aanmerking voor gratis plantgoed dat zij vervolgens meerjarig moeten beheren. Daarmee maken we het buitengebied van Oirschot mooier, biodiverser en toegankelijker. Zij kunnen een aanvraag indienen via onderstaand contactformulier. Is het project kansrijk, dan komt een veldcoördinator bij u thuis kijken wat de mogelijkheden zijn op uw grond. Samen stellen jullie dan een plan op.