Brabants Landschap heeft een sterke positie ontwikkeld als beschermer en beheerder van een groot aantal natuurgebieden. Vaak is dat natuur in het geheel van een landgoed en in samenhang met het omliggende landschap.
De verscheidenheid aan natuur in Brabant voor de toekomst veiligstellen
We willen de natuur herstellen door gebieden te vergroten, optimaal in te richten en onderling te verbinden. Door samen te werken met onze omgeving richten we het landschap en waterbeheer zo in dat de natuur meer op eigen benen kan staan. Vervolgens willen wij met optimaal beheer van onze natuurterreinen zorgen voor een hoge, kenmerkende soortenrijkdom.
Ons werk in het veld mooi in één overzicht
Met onze boswachters, landschapsbeheerders en duizenden vrijwilligers maken we onze prachtige provincie groener en gezonder. Van het aanplanten van bomen tot het beschermen van de kievit. En nog vele andere concrete projecten.
-
Aankopen
In de ruim 90 jaar van ons bestaan hebben we méér dan 100 natuurgebieden veiliggesteld. De komende 6 jaar willen we nog zeker 800 hectare nieuwe natuur realiseren door aankoop. Wij zijn dan ook actief partner en initiatiefnemer in het Natuurnetwerk Brabant.
-
Beheren
Heidegebieden, landgoederen, beekdalgraslanden: zonder beheer verdwijnen deze bijzondere landschappen en de soorten die er zich thuis voelen. Waar het nodig is, werken wij in onze natuurgebieden. Natuurbescherming is en blijft mensenwerk. -
Ontwikkeling
Bij het ontwikkelen of herstellen van natuur wordt er eerst een referentiebeeld geschetst op basis van ecologisch onderzoek. We gaan voor een hoge biodiversiteit die goed in balans is met de waarde van het historische landschap. Daarbij staan wij altijd open voor nieuwe inzichten.
Onze visie op het natuurbeheer
- Brabants Landschap maakt zich sterk voor een robuuste natuur met kenmerkende biodiversiteit binnen sterke natuurgebieden in een samenhangend netwerk. Afhankelijk van de plek kiezen we voor verschillende karakteristieke natuurtypen van Brabant. Van belang daarbij is dat de kwaliteit van water, bodem en lucht op orde is. De natuur kan daardoor tegen een stootje en op lange termijn meebewegen met klimaatontwikkeling.
- We kijken verder dan de grenzen van onze terreinen. We richten ons ook op de ontwikkeling van het cultuurlandschap in brede zin, vanwege de impact op onze terreinen en het belang van landschappelijke en natuurlijke kwaliteit in het cultuurlandschap.
- Bij de inrichting en het beheer hebben we oog voor historie en landschap. We houden rekening met de bodem en de waterhuishouding, maar ook met bewoners, de geschiedenis en identiteit van een gebied. Wij willen natuur die thuishoort op die plek en proberen steeds om grote biodiversiteit daarmee te combineren. Op verschillende plekken leggen we verschillende accenten, zodat op hoger schaalniveau alle waarden tot hun recht komen.
- We willen mensen laten genieten van en betrekken bij de natuur, want dat draagt bij aan hun gezondheid en geluk en aan het draagvlak voor natuur. Dat mag echter niet ten koste gaan van de natuur zelf. We kiezen daarom waar dat kan voor toegankelijkheid, zonder verstoring van kwetsbare natuur.
Word beschermer
Maak kennis met de prachtige natuur en bijzonder erfgoed. Ook bij jou om de hoek is nog veel te ontdekken! Word beschermer van Brabants Landschap vanaf 2,50 per maand en ontdek jouw eigen omgeving.
Volg ons op Social Media
Volg jij ons al op social media? Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons werkveld.