Nieuwe natuur in Brabant
Brabants Landschap werkt mee aan de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant (NNB), een netwerk van natuurgebieden met verbindingen ertussen. Daarbij maken we regelmatig gebruik van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. De provincie Noord-Brabant wil in 2027 een robuust, aaneengesloten natuurnetwerk gerealiseerd hebben.
Dankzij het Groen Ontwikkelfonds Brabant
Het nut van verbindingen
De natuur in Brabant raakte steeds meer versnipperd. Kleine stukjes natuur, met bijzondere planten en dieren, raakten van elkaar geïsoleerd. De planten en dieren kunnen zich moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, van het ene naar het andere gebied verplaatsen. De kans op inteelt of het verdwijnen van de soort is daardoor groot. En vanwege de klimaatverandering veranderen hun leefomstandigheden en worden natuurverbindingen nog urgenter. Ook is versnipperde natuur lastig te beheren. De waterhuishouding is er bijvoorbeeld moeilijker op peil te houden dan in een aaneengesloten natuurgebied.
Om een natuurgebied beter te kunnen beheren én de uitwisseling van planten en dieren in de diverse populaties mogelijk te maken, hebben we in Brabant een Natuurnetwerk.
Groen Ontwikkelfonds Brabant
Waar verbindingen in het netwerk ontbreken, nodigt de provincie andere partijen uit om nieuwe natuur aan te leggen. Om initiatiefnemers te helpen nieuwe natuur te maken is het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) opgericht. Brabants Landschap maakt onder andere gebruik van dit fonds voor het verwerven en inrichten van terreinen.
In de tijdlijn hieronder staan enkele voorbeelden van nieuwe natuurgebieden die Brabants Landschap met een bijdrage van het Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft aangekocht en ingericht. De aankoop van de percelen in de Hogerwaardpolder zijn niet mét een bijdrage van het GOB verworven, maar zijn aangekocht ván het GOB.
Zelf ook natuur aanleggen?
Lees meer over subsidies en adviesKijk hier voor voorbeelden van anderen
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.