Poelen zijn er in verschillende vormen en maten. Voor amfibieën, libellen en (water)planten zijn poelen als leefgebied van levensbelang. Daarnaast gebruiken veel vogels en zoogdieren een poel als drinkplaats. In oppervlakte maken poelen maar een klein deel uit van een gebied. In de toename van het aantal plant- en diersoorten kan de invloed echter opvallend groot zijn.
Zelf aan de slag met een poel!
Waarom beheren we poelen? Wat is een ideale poel? Welk beheer voer je uit? Wanneer ga je aan de slag? En welk gereedschap heb je daarbij nodig? Na het volgen van de cursus ‘Poelenbeheer’ heb je antwoord op al deze vragen en kun je zelf aan de slag.
Voor wie
Erfeigenaren met een poel en vrijwilligers die poelen (willen) onderhouden nodigen we van harte uit. Om ervoor te zorgen dat iedereen kans krijgt om mee te doen, vragen we jullie om met maximaal twee deelnemers per huishouden te komen. Deelname aan de cursus is gratis.
Programma
- 8.45 uur: inloop met koffie en thee
- 9.00 uur: theorie
- 10.00 uur: in het veld een aantal poelen bezoeken
- 12.30 uur: terug bij de de startlocatie (eventueel uitloop tot 13.00 uur)
Alvast meer weten?
Op de website van Poelen.nu vind je meer informatie over het aanleggen en beheren van verschillende kleine wateren. Of volg de E-learning 'Kleinschalig poelenbeheer' op het platform Leer je groen (hulp nodig bij het aanmaken van een account?).
Zelf meenemen
- Stevige schoenen of laarzen voor in het veld
- Denk ook aan zonnebrand, regenkleding, etc.
Locatie
De startlocatie is bij het 'Groot Duijfhuis', Hoevedreef 2 in Liempde. Het bezoek aan de poelen is buiten, dus houdt daar rekening mee. We zijn uiterlijk 13.00 uur terug op de startlocatie.
Zit de cursus vol, maar wil je wel graag meedoen? Stuur dan even een mail naar vrijwilligers@brabantslandschap.nl, dan kijken we even wat we kunnen doen.