Woensdagmiddag 15 maart om 12.15 uur is het eerste Brabantse kievitsei gevonden. Het is niet het eerste landelijke ei, want dat werd al op 9 maart gevonden in Overijssel. Akkerbouwer en weidevogelbeschermer Gerard van den Heuvel vond het ei op een akker in Venhorst en ontving uit handen van Fien Oost, projectmedewerker soortenbescherming, het boek 'Weidevogels in een veranderd landschap'.
Akkerbouwer vindt het eerste Brabantse kievitsei
Gerard is akkerbouwer en ook vrijwilliger bij de Weidevogelgroep Boekel-Venhorst. Hij zorgt er al jaren voor dat legsels op zijn land worden opgespoord en beschermd. Ook bij dit legsel gaat Gerard er vanuit dat het zal worden uitgebroed. De vondst van het eerste ei is voor meer dan 750 vrijwilligers de échte start van het beschermingsseizoen.
"Het zit echt in mijn hart, ik ben er mee opgegroeid. Dat leven op de akker is geweldig om te zien." Aldus Gerard. "Het blijft mooi, zo'n eerste ei." Gisteren had hij al de zogenaamde "proefkuiltjes" gevonden op de akker. Dat is een teken dat er een paartje gaat broeden. "Vandaag zaten ze er weer, precies op dezelfde plek. Ik dacht, 'daar moet wel wat liggen!'"
Kievit onder druk in Nederland
Elk jaar broeden circa 200.000 broedparen kievit in Nederland. Dat is 25% procent van de Europese populatie en daarmee is Nederland zeer belangrijk voor de kievit. Onderzoek wijst uit dat het aantal broedparen afneemt met 5% per jaar. Belangrijke oorzaak is de intensivering van de landbouw. Op grasland loopt 20% tot 50% van de nesten risico als gevolg van landbouwkundige activiteiten zoals bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding in het voorjaar. Bescherming van nesten is daarom hard nodig. Daarna is het van belang om grasland te creëren waar de kuikens van weidevogels veilig naar voedsel kunnen zoeken, zodat ze de kans krijgen vliegvlug te worden. Dat kan kruidenrijk grasland zijn, maar ook bouwland met braakliggende stroken.
Help jij ook mee?
Weidevogels als de kievit komen verspreid in Nederland voor, maar vrijwel alleen op het boerenland. De laatste jaren gaat het aantal kieviten in Brabant achteruit. Hierover is meer te lezen in het Jaarverslag Weidevogels. Dit komt door de intensieve landbouw en het veranderde landschap. Veel nesten gaan simpelweg verloren als er geen bescherming plaats vindt. Weidevogelbeschermers als Gerard van de Heuvel sporen nesten op, zodat een boer er omheen kan rijden. Naast dat het een goed gevoel geeft om weidevogels te redden, is het werk ook leuk en afwisselend. Je komt veel buiten en geniet van de natuur. Ook maak je afspraken met boeren over hun werk op het land. Zonder de hulp van 700 vrijwillige weidevogelbeschermers zouden grutto, scholekster, wulp én kievit nooit kunnen overleven! Help jij mee? Meld je dan aan voor één van onderstaande cursusavonden.