Vanaf januari laten we boswerkzaamheden uitvoeren op de Rovertsche Heide in Esbeek. Daar ligt een landduin met jong (aangeplant) naaldbos. Dat wordt de komende tijd gekapt, zodat het zeldzame natuurtype ‘stuifzandheide’ zich kan ontwikkelen. Elders op terreinen van Brabants Landschap wordt er loofbos voor terug geplant. De werkzaamheden zijn onderdeel van het grotere project LIFE Nardus & Limosa. In de loop van 2022 organiseren we een excursie in het projectgebied.
In het grensoverschrijdende project wordt, op verschillende manieren en over meerdere jaren uitgesmeerd, het Kempisch heidelandschap hersteld. De Rovertsche Heide maakt deel uit van Natura 2000. Om dit kwetsbare en unieke heidelandschap te beschermen en uit te breiden, moet 24 hectare naaldbos gekapt worden. “Geen gemakkelijke keuze”, zegt Wim de Jong, beheerder bij Brabants Landschap. “Bomen zijn belangrijk. Daarom planten we in de regio op verschillende locaties loofbos aan, in totaal 34 hectare.”
Verbinding
Het jonge naaldbos op de Rovertsche Heide staat op een landduin. De ondergrond van deze zandrug vormt een goede basis voor het natuurtype stuifzandheide. Het grenst direct aan de bestaande heide in het midden van het bosgebied. Er ontstaat ook een verbinding met een klein, geïsoleerd heideterrein, wat uitwisseling van plant- en diersoorten mogelijk maakt. In het nieuwe heidegebied blijven markante bomen gespaard.
Gebruik van hout
Het bos dat gekapt wordt, is relatief kort geleden aangeplant met ‘houtproductie’ als doel. We hechten waarde aan wat er met het vrijkomende hout gedaan wordt. “Het wordt zoveel mogelijk verwerkt tot bouwmaterialen, deels voor onze eigen gebouwen. Zo wordt de CO2 die de bomen hebben opgenomen voor altijd vastgelegd”, vertelt Wim de Jong. “En we gooien niks zomaar weg. De strooisellaag die verwijderd wordt - de bodem moet immers kaal gemaakt worden voor de heideontwikkeling- kan gebruikt worden in boomkwekerijen.”
Excursie
In januari starten de werkzaamheden. Een deel van de paden in het bos wordt voor de veiligheid afgesloten voor recreanten. Naar verwachting duurt het werk enkele weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. In de loop van 2022 organiseren we een excursie over de werkzaamheden op de Rovertsche Heide. Informatie over de excursie en meer details over het project zijn te vinden op brabantslandschap.nl/nardusenlimosa.
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.