Economie en natuur moeten hand in hand gaan. Een sterke economie kan niet zonder een sterke natuur. Dus werkgevers van Brabant: keer je niet af van de natuur maar zie die als bondgenoot.
Een sterke economie kan niet zonder natuur
In het Brabants Dagblad van 28 september stelt werkgeversvoorzitter Eric Schagen 'industrie moet voorrang krijgen in het gevecht om de schaarse ruimte en natuurgebieden moeten concessies doen aan de biodiversiteit. Met deze stellingname zijn de werkgevers wat mij betreft terug bij af. Eric van Schagen stelt economie tegenover de natuur, alsof deze elkaar per definitie in de weg zouden staan. En hij kijkt weg van de grote problemen waarvoor de natuur in Brabant staat, door te suggereren dat slechts een paar soorten in de gevarenzone zitten.
Bodem is verzuurd
Om met dat laatste te beginnen: de laatste jaren is genoegzaam bekend geworden dat de natuur in Brabant te kampen heeft met grote problemen door stikstof en verdroging. De druk op de natuur is zo groot geworden, dat hele ecosystemen in de knel komen. De bodem is verzuurd, de waterkwaliteit is slecht, bodemleven en voedselketens raken verstoord, het grondwater staat veel te laag. Het hele natuurlijke systeem is uit balans en daardoor nemen veel insecten en vogels in aantallen af en sterven beuken en eiken in onze bossen. Dit wordt echt voor iedereen die om zich heen kijkt steeds meer zichtbaar. Is dat erg? Ja, natuurlijk. Deze natuur hoort bij Brabant, en een welvarende provincie als Noord-Brabant zou daar goed voor moeten willen zorgen. Vanwege de waarde van die natuur op zichzelf en ook omdat heel veel mensen daarvan genieten. Daar profiteert ook de economie van, want werknemers wonen graag in een natuurrijke omgeving en blijven daar gezond. En de recreatiesector, een belangrijke economische tak in Brabant, verdient er een goede boterham aan. Daar komt bij dat een sterke natuur onze leefomgeving wapent tegen klimaatverandering, piekbuien goed kan opvangen en overstromingen kan helpen voorkomen, en hitte in de stad kan beperken.
Schoon produceren
Allemaal redenen waarom economie en natuur niet tegenover elkaar mogen staan, maar hand in hand moeten gaan. Een sterke economie kan niet zonder een sterke natuur. En ze hóeven ook niet tegenover elkaar te staan! Een innovatief bedrijfsleven, waarvoor Eric van Schagen pleit, zou prima in staat moeten zijn om schoon te produceren. In de bouw kan versneld worden overgestapt naar duurzame bouwmaterialen, in de weg- en waterbouw naar elektrisch materieel. In de procesindustrie kunnen schone productieprocessen de stikstofuitstoot omlaag brengen. En de schaarse ruimte kunnen we efficiënter benutten. In plaats van honderden hectare nieuw bedrijventerrein kun je ook kijken naar de eindeloze laagbouw op al bestaande bedrijventerreinen en het vervangen van vervuilende industrie door schone. Op al deze aspecten zetten ondernemers ook al stappen. De pioniers hebben het daarbij vaak lastig. Die verdienen een versnelling.
Kortom, werkgevers van Brabant: keer je niet af van de natuur maar zie die als bondgenoot. Ga voor een economische ontwikkeling die de brede welvaart in Brabant versterkt. Daar wordt iedereen beter van!
Joris Hogenboom, directeur bij Brabants Landschap
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.