De troonrede maakt terecht gewag van de diverse en grote ruimtelijke uitdagingen vandaag de dag, niet in de laatste plaats in ons landelijk gebied. Tegelijkertijd is het van groot belang dat ruimtelijke ontwikkelingen niet ten koste gaan van natuur en landschap. Het versterken van de natuur en de landschapskwaliteit is juist essentieel voor duurzame oplossingen die onze omgeving en daarmee de samenleving ten goede komen.
Natuur en landschap als fundament voor een toekomstbestendig Nederland
Een robuust en toegankelijk landschap biedt de sleutel tot het oppakken van uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en slechte waterkwaliteit, terwijl het ook bijdraagt aan een sterke regionale economie.
Natuur en landschap in de troonrede
Natuur en landschap vormen niet alleen de basis van onze nationale identiteit, maar zijn ook van onschatbare waarde voor het welzijn van burgers. De ambitie van het kabinet om burgers meer ruimte en zekerheid te bieden in hun leefomgeving, biedt een kans om natuur en landschap dichter bij mensen te brengen. Tegelijkertijd baart het gebrek aan expliciete investeringen in de natuur ons zorgen. Een verdere achteruitgang van de natuurkwaliteit, van de biodiversiteit, van de kwaliteit van bodem, water & lucht, gaat ons als maatschappij opbreken, al was het maar omdat later herstel vele malen meer zal kosten dan verbetermaatregelen nu.
Landschap als sleutel tot ruimtelijke oplossingen
‘Landschap’ moet niet langer de toevallige uitkomst zijn van andere ruimtelijke plannen. Landschap verdient een eigen ambitie, uit welbegrepen maatschappelijk eigenbelang. Het landschap moet uitgangspunt vormen bij het aanpakken van ruimtelijke vraagstukken als woningbouw, waterbeheer en landbouw. Door de landschapskwaliteit te versterken creëren we robuuste regio's waarin natuur en economie in harmonie kunnen floreren. Het is een gemiste kans dat in de troonrede het belang van natuur en landschap niet nadrukkelijker worden meegenomen als integraal onderdeel van de ruimtelijke planning.
Geen tijd voor stilstand
Kijkend naar de opgaven in Brabant willen we als Brabants Landschap vooral benadrukken dat we er samen aan staan. We ervaren samen hinder van de achteruitgang van bodem, water en lucht, maar kunnen hier ook samen iets aan doen. In Brabant is de provincie voortvarend aan de slag gegaan met het Brabants Programma Landelijk Gebied. Nu dit programma landelijk is geschrapt, benadrukt gedeputeerde Hagar Roijackers dat de provincie niet achterover wil leunen. Voor bepaalde projecten is al geld gereserveerd, waardoor de uitvoering niet hoeft te wachten.
Ook Brabants Landschap zal zich blijven inzetten voor de prachtige natuur en het landschap in onze provincie. De beheerders en terreinmedewerkers zullen hun werk met samenwerkende partners onverminderd doorzetten. Onze soortenbeschermers en landschapsbeheerders blijven contact houden met boeren, grondeigenaren en vrijwilligers.
Wil jij ook iets betekenen voor natuur?
Word dan beschermer bij Brabants Landschap en steun natuur, landschap en erfgoed. Liever zelf de handen uit de mouwen steken? Kijk dan eens op onze vrijwilligerskaart voor een groep bij jou in de buurt.
Ook in de eigen achtertuin zijn er mogelijkheden om bij te dragen. Plant bijvoorbeeld een inheemse struik (zoals kardinaalsmuts of meidoorn) of leg een takkenril aan voor insecten en egels. Ben je boer of een particulier met een perceel in het buitengebied? Kijk dan eens bij ons Groenloket en vraag advies aan over de mogelijkheden op jouw grond.
LandschappenNL onderschrijft de noodzaak om de grote ruimtelijk uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Wij beschouwen het landschap daarbij als fundament van de oplossing, als een cruciale pijler voor de toekomst van Nederland, en roepen het kabinet op om natuur en landschap een centrale plaats te geven in de ruimtelijke opgaven waar ons land voor staat. Alleen dan kunnen we samen bouwen aan een Nederland waarin natuur, economie en welzijn in evenwicht zijn. Brabants Landschap is onderdeel van LandschappenNL.
Word beschermer
Heb je er wel eens op gelet hoe mooi de omgeving van je woonplaats is? Ook bij jou om de hoek is nog veel te ontdekken! Door beschermer te worden van Brabants Landschap maak je kennis met prachtige natuur en bijzonder erfgoed.
Bescherm de prachtige Brabantse natuur in Brabant voor minimaal € 2,50 per maand en profiteer ook zélf van de vele voordelen zoals,
- Gratis toegang tot Natuurmuseum Brabant (Tilburg).
- Gratis toegang tot Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther).
- Korting op horeca, bijzondere accommodaties en activiteiten.
- Fiets- en wandelroutes met beschermersvoordeel.
- Exclusieve toegang tot natuurfilms via Vimeo.
Word vrijwilliger
Bekijk de vrijwilligerskaart voor mogelijkheden bij jou in de buurt en word vrijwilliger! Je kunt contact opnemen met de contactpersonen van die vrijwilligersgroepen. Kom je er niet uit, dan kun je dit formulier invullen. Help mee om de natuur, dier en ons landschap mooi, gezond en groen te houden.