Onder aanvoering van Brabants Landschap zijn karakteristieke meidoornstruiken en bomen in de Maasheggen hersteld. Vrijwilligers en de plaatselijke agrarische natuurvereniging (ANV) maakten de meidoornstruiken handmatig vrij. Er werden nieuwe struiken geplant, zodat opnieuw een mooie, dichte haag ontstaat. De bomen kregen een snoeibeurt van de Nationale Bomenbank. Zo zijn over enkele jaren de cultuurhistorische laanstructuren weer goed zichtbaar.
Waarom was herstel van de heggen nodig?
Restauratie van heggen - over een totale lengte van ruim 3 kilometer - houdt in dat (soms eeuwenoude) meidoornstruiken die dreigen te verstikken onder woekerende soorten als (uitheemse) braam, hop, bosrank en sleedoorn, van deze soorten worden vrijgezet. In veel gevallen worden daarbij ontstane open plekken ingeplant met nieuwe meidoornstruiken. Tegelijkertijd werden ook oude (knot)bomen gerestaureerd. Karakteristiek voor de Maasheggen zijn knotten van gewone es, eik, haagbeuk en veldesdoorn. Bij de uitvoering waren ook vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBox) betrokken.
Bomen trekken kwetsbare diersoorten aan
Oudere, goed onderhouden knotbomen en de holtes in deze bomen zijn van groot belang voor kwetsbare soorten als steenuil en gekraagde roodstaart.
Project Herstelplan Maasheggen
Het Herstelplan Maasheggen is een mooi voorbeeld van een langjarige samenwerking tussen gemeente Land van Cuijk, vrijwilligersclubs en Brabants Landschap. In februari 2022 is in de gemeente Land van Cuijk gestart met de restauratie van meidoornheggen en (knot)bomen langs wegen in het Maasheggengebied. Voor dit plan heeft de gemeente 19.000,- ontvangen uit de Subsidieregeling Natuur van de provincie Noord-Brabant, weliswaar alleen voor hegherstel, niet voor herstel van bomen. Ook bijdragen van beschermers en het Dinamo Fonds (eind 2021 € 38.000,-) maakten het project mede mogelijk.
De Maasheggen spreken tot de verbeelding
Natuurfilms op Vimeo
Brabants Landschap brengt in samenwerking met Mark Kapteijns natuurfilms uit. Deze talentvolle natuurfilmer is in het dagelijks leven werkzaam als terreinmedewerker in de regio van het Groene Woud. In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden.
Als beschermer van Brabants Landschap krijg je exclusieve toegang tot alle natuurfilms. Deze zijn op ons Vimeo-kanaal te bekijken met een toegangscode. Deze code wordt thuisgestuurd met de nieuwe beschemerspas en wisselt jaarlijks.
Nog geen beschermer? Bekijk hier de filmcollectie
Ontdek de natuur op de kaart
Ben jij op zoek naar natuurgebieden bij jou in de buurt? Waar jij kan wandelen, fietsen of paardrijden? Zoek je een horeca gelegenheid of infopunt op je route? Vind het allemaal op onze interactieve kaart!