Mooi nieuws uit het Markiezaat: Het koppel zeearenden heeft jongen! Op 25 mei 2023 heeft beheerder Erik de Jonge twee jongen waargenomen in het nest. De eerdere broedpogingen op deze plek in het Markiezaatsmeer -op de grens van Brabant en Zeeland- waren nog niet succesvol. Maar nu hebben minimaal twee jongen zich laten zien boven de rand van het nest. De kuikens zijn ongeveer drie weken oud.
Kroon op het natuurbeschermingswerk
Zeearenden zijn enorm grote roofvogels, de spanwijdte is ongeveer 2 meter. Mede vanwege hun formaat zijn ze gebonden aan uitgestrekte waterrijke gebieden, waar veel voedsel te vinden is. Ze leven van onder andere (jonge) ganzen, eenden, meeuwen, karpers, brasem én aas. Zeearenden zijn erg gevoelig voor verstoring en bouwen een nest zo’n 15 meter boven de grond, hoog in een boom.
Al sinds 2016 blijkt het Markiezaatsmeer te voldoen als leefgebied voor deze kritische roofvogel. In dat jaar vestigde zich een koppel in het meer. Sinds 2019 zijn verschillende broedpogingen gedaan. Die liepen niet goed af. Eén keer werden de eieren geroofd door een boommarter. Vorig jaar werd het vrouwtje gedood door de wieken van een windmolen. Nu, met een ander vrouwtje en hetzelfde mannetje, zijn minimaal twee eieren succesvol uitgebroed.
Hopelijk overleven de jongen en dan zullen ze in augustus hun eerste vliegoefeningen doen. Misschien zullen zij zich dan ook gaan vestigen in de omgeving. Er is voldoende rust en voedsel en er is geen concurrentie van andere zeearenden. De Werkgroep Zeearend Nederland gaat de jongen binnenkort onderzoeken en ringen.
Wil je een zeearend spotten?
Vanuit de Hildernissehut of de uitkijktoren, beide aan de rand van het Markiezaatsmeer, maak je kans om ze te zien vliegen.
Méér zien van het Markiezaatsmeer en de Brabantse Wal?
De nieuwste film van Brabants Landschap "Van wad tot woud" is exclusief voor beschermers van Brabants Landschap te bekijken op ons Vimeo-kanaal. Het wachtwoord hiervoor wordt elk jaar met de beschermerspas verstuurd. Bekijk de trailer hieronder.
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Word beschermer
Heb je er wel eens op gelet hoe mooi de omgeving van je woonplaats is? Ook bij jou om de hoek is nog veel te ontdekken! Door beschermer te worden van Brabants Landschap maak je kennis met prachtige natuur en bijzonder erfgoed.
Bescherm de prachtige Brabantse natuur in Brabant voor minimaal € 2,50 per maand en profiteer ook zélf van de vele voordelen zoals,
- Gratis toegang tot Natuurmuseum Brabant (Tilburg).
- Gratis toegang tot Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther).
- Korting op horeca, bijzondere accommodaties en activiteiten.
- Fiets- en wandelroutes met beschermersvoordeel.
- Exclusieve toegang tot natuurfilms via Vimeo.