Na jaren van voorbereiding, maanden hard werken en de nodige uitdagingen – zoals extreem nat weer – is het zo ver: het natuurherstel in het gebied Bossche Broek Zuid is afgerond. Op vrijdag 6 december werd het einde van de werkzaamheden gevierd met onder meer partnerorganisaties, gemeente en provincie. In mei volgt een publieke opening.
Natte Natuurparel
Het Bossche Broek Zuid is een bijzonder gebied. Het is aangemerkt als Natte Natuurparel en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Brabant. Daarnaast grenst het aan het Natura2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek.
Van verdroging naar vernatting
Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn veel gronden ontwaterd ten behoeve van de landbouw, terwijl veel planten en dieren in het gebied juist een hoge waterstand nodig hebben. Daarnaast heeft de natuur hier te lijden onder een te hoge stikstofdepositie. In het Bossche Broek Zuid hadden we zowel te maken met verzuring en verdroging.
Om het gebied natuurrijker, natter en diverser te maken, zijn maatregelen genomen om verschillende natuurtypen tot ontwikkeling te laten komen. Dit zijn vochtig hooiland, nat schraalland, kruiden- en faunarijk grasland en nieuw bos. Op veel plekken konden we deze natuurtypen realiseren door verschralen: delen vaker maaien en het maaisel afvoeren. Op andere plekken was dit niet voldoende. Daarom is op 46 hectare maaiveldverlaging toegepast. De bovenste (voedselrijke) grondlaag is afgegraven en er is maaisel uit omliggende natuurterreinen verspreid. De zaden die hierin zitten kunnen de ontwikkeling van de natuurtypen versnellen.
De gerealiseerde natuurtypen vragen het hele jaar door om een hoge waterstand én gezond grondwater. Daarom zijn sloten ondieper gemaakt, sommige watergangen helemaal gedempt en wordt het landbouwwater afkomstig van het Plein voortaan omgeleid langs het gebied.
Waterbergingsgebied
Het Bossche Broek is ook een waterbergingsgebied. De keringen (lage dijken) in met name Bossche Broek Zuid waren niet op orde. Dit is een risico bij extreem hoge waterstanden van de Dommel. Het werk aan de keringen – uitgevoerd door Waterschap De Dommel - is gecombineerd met het inrichten van de Natte Natuurparel. Zo is een deel van de afgegraven grond gebruikt bij het herstel van de keringen.
“In dit project komen veel zaken samen”, vertelt Martijn Fliervoet, districtsbeheerder bij Brabants Landschap. “We hebben dan ook samengewerkt met verschillende partijen, waaronder Waterschap De Dommel, gemeente Sint-Michielsgestel, grondeigenaren, Provincie Noord-Brabant, omwonenden. Samen hebben we grote stappen gezet voor een divers, waterrijk en natuurlijk Bossche Broek Zuid. Ik ben alle partners dankbaar en enorm trots op wat we de afgelopen maanden hebben bereikt. Ik kijk uit naar het voorjaar, wanneer we hopelijk op de eerste percelen al een kleurrijk tapijt aan bloemen en planten kunnen zien.”
Meer informatie vind je op onze projectpagina.