Met een stevige handdruk bevestigden Bart Pörtzgen en Dieter Klein Nagelvoort onlangs de samenwerking tussen Brabants Landschap en Arriva Regio Zuid. Arriva gaat Brabants Landschap helpen met het ontwikkelen van natuur, onder andere door het planten van bomen. Brabants Landschap kan in West-Brabant 6.000 m2 natuur ontwikkelen met de bijdrage van Arriva.
Robuuste natuurontwikkeling en regionale CO2 compensatie
Ontwikkelmanager Dieter Klein Nagelvoort bij Arriva Regio Zuid: “Duurzaamheid staat bij ons heel hoog in het vaandel. Ons streven is om in 2025 volledig CO2 neutraal te zijn. Dat doen we voornamelijk door ons materieel zero-emissie te maken. Ofwel, we ruilen onze dieselbussen in voor elektrische bussen. En waar zero-emissie niet of niet snel genoeg mogelijk is, compenseren we onze CO2 footprint door het planten van bomen. Deze samenwerking met Brabants Landschap is daar een onderdeel van.”
Robuuste natuurontwikkeling
Bart Pörtzgen, districtsmanager West-Brabant van Brabants Landschap: “Wij zijn blij met deze samenwerking. Als natuurbeheerder doet het mij goed om te zien dat bedrijven zich hard maken voor de natuur. In woord én daad, zoals Arriva hier vandaag ook weer bewijst. Mede dankzij hen kunnen wij hier op de Vloeiweide tussen Breda en Roosendaal een voormalige, inmiddels ongebruikte akker weer ‘teruggeven’ aan de natuur. Met bomen en andere beplantingen die horen bij dit gebied, waardoor ook andere planten en dieren ruimte krijgen om zich in dit gebied te vestigen. Zo helpen we het Brabantse deel van het Natuur Netwerk Nederland weer een beetje robuuster te worden.”
Regionale CO2 compensatie
Landelijk heeft Arriva Groep meer samenwerkingen gericht op CO2 compensatie, onder andere met ‘Trees for All’. “Met hen hebben we de afgelopen maanden onder andere bijgedragen aan bomenprojecten in Roosendaal (West-Brabant) en Liempde (Oost-Brabant), maar ook in andere delen van Nederland,” vertelt Klein Nagelvoort. “Met deze nieuwe samenwerking met Brabants Landschap -de samenwerking met Trees for All blijft gewoon bestaan- kunnen we nu ook direct wat terugdoen in onze eigen Brabantse OV gebieden. Dat vinden we belangrijk.”
Groeiende behoefte aan samenwerking
Brabants Landschap ziet de behoefte van bedrijven en particulieren groeien om wat te doen voor de natuur. “Geregeld polsen mensen bij ons wat de mogelijkheden zijn om samen te werken of bij te dragen,” aldus Bart Pörtzgen. “Wellicht dat we in de komende tijd één-tweetjes als deze vaker gaan zien, of dat we gestandaardiseerde pakketten of bedrijfsdonateurschappen of een Natuurfonds kunnen ontwikkelen. We zijn daar al een poosje op aan het broeden, maar dit project bevestigt nog maar eens de extra kansen die er liggen om Brabants Landschap aan de buitenwereld te koppelen. De natuur is er tenslotte voor iedereen.” Dieter Klein Nagelvoort besluit met de woorden: “Als zo’n standaardpakket, donateurschap of fonds er komt dan doet Arriva zeker mee. Dus bij deze de toezegging van je eerste deelnemer!”
Ons werk in het veld mooi in één overzicht
Met onze boswachters, landschapsbeheerders en duizenden vrijwilligers maken we onze prachtige provincie groener en gezonder. Van het aanplanten van bomen tot het beschermen van de kievit. En nog vele andere concrete projecten.