Sanering duurt langer dan verwacht
Eind maart 2021 werd er op de Brabantse Wal een verstopte, gegraven put gevonden vol met drugsafval. Er is voor een langere tijd een flinke hoeveelheid drugsafval in de put geloosd.
Helaas moeten we berichten dat de sanering van de verontreinigde bodem en het grondwater nog even op zich laat wachten. Dit komt omdat een dumping van dergelijke vorm en omvang niet eerder is aangetroffen in de Nederlandse natuur.
Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Allereerst is er veel media-aandacht geweest en is het goed dat we met elkaar realiseren dat illegale lozing van drugsafval schadelijk effecten op de natuur, bodem en het grondwater heeft.
Wij zijn direct actief aan de gang gegaan met het nemen van de noodzakelijke stappen om tot sanering te komen. In overleg met politie, omgevingsdienst en gemeente heeft Brabants Landschap meteen het restant van het drugsafval (de zichtbare verontreiniging) laten verwijderen door een erkend bedrijf.
Vervolgens is in overleg met de omgevingsdienst via diverse onderzoeken in beeld gebracht wat de omvang van de ondergrondse verontreiniging is. Het gaat hierbij zowel om de horizontale als verticale verspreiding. Tevens is het grondwater onderzocht. Dit zijn complexe en tijdrovende onderzoeken geweest, aangezien bij aanvang niet precies bekend was hoe groot het te onderzoeken gebied was. Het is niet effectief om lukraak peilbuizen te plaatsen en grondmonsters te nemen.
Eind 2021 is bekend geworden dat het om een omvang van zo’n 2500m3 verontreinigd gebied gaat. Om te komen tot een effectieve manier van saneren moet er een plan van aanpak worden opgesteld. Zomaar de grond afgraven kan niet vanwege de omvang en het feit dat het om een bebost gebied gaat. Momenteel zijn er diverse offertes opgevraagd en zijn we in constructief overleg met de omgevingsdienst en provincie om te komen tot een plan van uitvoering. Ook financiering van de sanering is onderdeel van dit overleg.
Zowel Brabants Landschap, omgevingsdienst als provincie zetten zich in om op een zorgvuldige en efficiënte manier zo snel mogelijk tot sanering over te gaan in dit kwetsbare gebied, zodat de natuur de kans krijgt zich te herstellen.
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.