Op een koude winterdag in 2022 is op landgoed Baest een bijzondere ontdekking gedaan. Na bijna 500 jaar zag een muntschat van wel bijna 100 zilveren munten weer het daglicht! De jongste munten stammen uit de roerige tijden waarin het relatief kleine Gelderse hertogdom strijd voert tegen de verenigde macht van Oostenrijk, Spanje en de overige Nederlanden.
"Rond dezelfde tijd leidde Veldmaarschalk Maarten van Rossum een legermacht van veertienduizend man voetvolk en tweeduizend ruiters de Maas over richting landgoed Baest ... "
De munten zijn waarschijnlijk tijdens deze rumoerige tijden verstopt in een houtwal niet ver van de Kleine Beerze. Rond dezelfde tijd leidde Veldmaarschalk Maarten van Rossum een legermacht van veertienduizend man voetvolk en tweeduizend ruiters de Maas over richting landgoed Baest. Wie heeft de schat verstopt en wat hebben de zilverlingen ons te vertellen?
Onthulling van de muntschat op landgoed Baest
Afgelopen zaterdag, 28 oktober, werd in de Eikehoef op landgoed Baest door ca. 80 aanwezigen stilgestaan bij de vondst van de muntschat op landgoed Baest. Jan Roymans, senior projectleider van het archeologisch adviesbureau RAAP, vertelde over de achtergronden van de zilveren muntschat: "Omdat de muntschat in twee fasen gevonden is, werd de vraag gesteld of het één of twee muntschatten betreft. De gevonden archeologische resten geven aan dat het waarschijnlijk gaat om één muntschat die door een landbouwer met eggen en ploegen verder verspreid is geraakt. Rondom deze vindplaatsen is uitgebreid onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er nog meer munten verstopt lagen. Verder is zeker dat de muntschat verstopt moet zijn in de eerste helft van de zestiende eeuw. Dit kan aan de hand van de datering van de munten worden vastgesteld."
Veldheer Maarten van Rossum op landgoed Baest
Rond dezelfde tijd waarin de munten begraven zijn, leidde Veldmaarschalk Maarten van Rossum een legermacht van veertienduizend man voetvolk en tweeduizend ruiters de Maas over richting Landgoed Baest. Eenmaal aangekomen plunderde hij het landgoed waarbij het huis in vlammen opging. Wellicht dat een angstige marskramer die de plunderaars zag aankomen zijn geldbuidel snel verstopt heeft? Zeker is dat de eigenaar de geldbuidel niet heeft teruggehaald. Is hij vermoord door soldaten van Maarten van Rossum of is hij een natuurlijke dood gestorven? Het echte verhaal zullen we waarschijnlijk nooit weten.
Overdracht van de muntschat
Joris Hogenboom, directeur van Brabants landschap, droeg de muntschat in bruikleen over aan Museum De Vier Quartieren in Oirschot. Daar is de schat binnenkort te bezichtigen. Nabij de vindplaats van de muntschat is een informatiebord geplaatst om ervoor te zorgen dat bezoekers dit bijzondere stukje geschiedenis kunnen herbeleven.