De provincie Noord-Brabant heeft op 2 maart van dit jaar een voorlopige stop gezet op het verlenen van vergunningen voor activiteiten die voor meer stikstofuitstoot zorgen rondom Natura 2000- gebieden.
Voorlopige stop verlening vergunningen
Uit Natuurdoelanalyses blijkt dat de natuur in de Brabantse gebieden nog verder achteruit is gegaan. Stikstof heeft hier een groot aandeel in. Het besluit is van invloed op veel sectoren, waaronder voor de woningbouw en boeren.
Wat vinden wij hiervan?
Bevestiging van achteruitgang
Om te beginnen zijn we niet “blij” met de vergunningenstop, omdat hiermee bevestigd wordt dat de natuur helaas nog steeds verder achteruitgaat. En het leidt tot veel problemen voor mensen, initiatieven, ondernemers. We zien tegelijkertijd dat de provincie geen ander besluit kan nemen. De enige weg om uit dit dal te komen is te zorgen voor een gezonde natuur. Dat vraagt verminderen van stikstofuitstoot en maatregelen voor water- en natuurherstel.
Verder zijn wij niet verrast door de uitkomst van de analyses. We weten door onze eigen waarnemingen en ervaring dat de natuur nog steeds achteruitgaat. Vooral stikstof en verdroging, maar ook andere oorzaken, zijn daarvoor verantwoordelijk. De uitkomst is teleurstellend, ook omdat we de afgelopen jaren steeds intensiever zijn gaan werken aan maatregelen in onze terreinen om de natuur te herstellen: maaien, plaggen, vernatten, zelfs steenmeel wordt ingezet. Eens te meer is duidelijk dat voor natuurherstel echt maatregelen buiten de gebieden nodig zijn. In de laatste editie van ons magazine voor beschermers (winter 2022) kun je meer lezen over de oorzaken en noodzakelijke maatregelen.
Wat moet er nu gebeuren?
Ten eerste moet de stikstofbelasting op de natuur sterk omlaag. Daarvoor moeten verschillende sectoren hun uitstoot verminderen. De overheid is aan zet om uitvoering te bevorderen. Hetzelfde geldt voor het tegengaan van verdroging van de natuur. De grondwaterstanden moeten omhoog, door meer water vast te houden in de gebieden, maar vooral ook in de zones daar omheen. In de Natuurdoelanalyses worden ook veel mogelijke maatregelen genoemd.
In Brabant wordt in zeventien gebieden gewerkt aan een gebiedsgerichte aanpak voor natuur, water en landbouw. Dit gebeurt door de provincie, waterschappen, natuurorganisaties, landbouw en gemeenten. In zeven van deze gebieden is Brabants Landschap actief betrokken. In deze gebieden hebben wij een goed beeld van wat nodig is en zetten we onze kennis en menskracht in.
Voor meer informatie:
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.