De energietransitie is onvermijdelijk: in het kader van klimaatverandering moet de energieproductie in Nederland in 2050 volledig duurzaam zijn. Deze transitie heeft effect op ons landschap, zowel in bebouwd gebied als in het buitengebied.
Duurzame energie
Als Brabants Landschap pleiten we op de eerste plaats voor het fors besparen op energieverbruik. Elke besparing leidt direct tot minder uitstoot en minder kosten. Voor elke joule die bespaard wordt hoeft tenminste 3 joule niet te worden opgewekt! Maar met alleen energiebesparing komen we er niet, de resterende energievraag moet zo spoedig mogelijk uit duurzame bronnen komen.
Windmolens
Windmolens zorgen voor duurzame energie, maar hebben ook grote invloed op de plek waar ze staan. Het maken van een zorgvuldige locatiekeuze is daarom van groot belang. Gezien de urgentie begrijpen wij dat windmolens op meer plekken in het landschap zichtbaar worden. Tegelijkertijd is het belangrijk om bepaalde gebieden daarvan te vrijwaren. We zien geen plek voor windmolens in en direct naast natuurgebieden, waar planten, dieren (met name vogels en vleermuizen) en bodemleven verstoord kunnen worden. Ook in landschappelijk of cultuurhistorisch zeer waardevolle gebieden horen windmolens niet thuis. Brabants Landschap heeft geen windmolens op eigen terrein, wel vinden we het belangrijk om betrokken te worden bij locatiekeuzes in het buitengebied om de transitie mede mogelijk te maken.
Zonnepanelen
Net als windmolens leveren zonnepanelen een grote bijdrage aan een duurzamer energienetwerk, mits ze op de juiste plek worden geplaatst. Op veel plaatsen kan dat gecombineerd worden met andere functies. Op de eerste plaats pleiten we er daarom voor om eerst alle daken van woningen en bedrijven te benutten. Ook bijvoorbeeld geluidswallen, parkeerterreinen en vuilstorten kunnen benut worden. Het bedekken van grond met zonnepanelen heeft een nadelig effect op planten, dieren en het bodemleven. Bovendien is deze grond ook noodzakelijk voor de landbouw en natuur. Wij zijn tegen het aanleggen van zonneparken in natuurgebieden, en ook het aanleggen ervan op agrarische grond heeft niet onze voorkeur. Ook bij zonneparken is het nodig zorgvuldig om te gaan met locatiekeuze, en bijvoorbeeld weidevogelgebieden te vrijwaren. Als Brabant Landschap nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om onze eigen panden. We plaatsen zonnepanelen op de daken, en als dit vanwege aantasting van of impact op de (monumentale) waarden niet kan, dan onderzoeken we een zogenaamde veldopstelling. Ook leggen we soms ‘overcapaciteit’ aan op geschikte daken, waardoor we in feite leverancier worden van zonne-energie.
Hout
Bij het beheren van onze natuurgebieden komen restproducten vrij, zoals hout uit onze bossen. Een deel van het hout blijft achter in het bos, een ander deel wordt ingezet als bouwmateriaal, isolatie of biomassa. Het hout dat gebruikt wordt als biomassa is altijd hout dat vrijkomt tijdens het beheer, het wordt hier dus niet speciaal voor gekapt. Voor het verwarmen van onze gebouwen maken we – indien het gebouw goed geïsoleerd is – gebruik van een laag-temperatuur-systeem via bijvoorbeeld een warmtepomp.
Gevolgen
De energietransitie zal voor vrijwel iedereen gevolgen hebben. Daarom vinden wij het belangrijk dat ontwikkelaars alle belanghebbenden vroegtijdig en gelijkwaardig betrekken bij besluitvorming en uitvoering van energieprojecten, en dat de lusten en de lasten ervan op een eerlijke manier verdeeld worden.
Veelgestelde vragen
Standpunten
Uitgezette dieren in natuurgebieden
Helaas komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat wilde dieren worden uitgezet in Brabantse natuurgebieden. De uitgezette dieren komen niet van nature voor in die gebieden. Zo weten we dat de dieren niet zelf naar het gebied getrokken zijn, maar bewust werden uitgezet. Het uitzetten van dieren in beschermde natuurgebieden is illegaal, onverantwoordelijk en veroorzaakt veel problemen.
Bekijk ons standpunt
De wolf in Brabant
De wolf keerde na 150 jaar afwezigheid in 2015 weer terug in Nederland. Sinds 2020 wordt geregeld een gevestigde wolf gezien in het zuidoosten van Brabant. Met gevestigd bedoelen we dat de wolf een geschikt leefgebied heeft gevonden en daar blijft.
Bekijk ons standpunt