Brabant is rijk aan veel verschillende typen natuur en landschap, zoals heide, bossen, beekdalen, moerassen en uiterwaarden. In elk type komen weer andere dier- en plantsoorten voor, ook kunnen er cultuurhistorische of aardkundige waarden aanwezig zijn. Om die diversiteit te behouden is passend beheer noodzakelijk. Maar hoe bepalen we wat passend beheer is?
Natuurbeheer is keuzes maken
Doelstelling natuurbeheer
Het beheer in onze gebieden is gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van de verscheidenheid aan landschappen en natuurtypen met de daarbij behorende dier- en plantensoorten. Zo willen we zorgen dat we onze gebieden met hun kenmerkende ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden duurzaam in stand kunnen houden. Hiervoor is het nodig dat er passend beheer wordt uitgevoerd, én dat nadelige invloeden uit de omgeving (bijvoorbeeld verstoring, verdroging of stikstofneerslag) zoveel mogelijk worden beperkt. Zonder beheer neemt de grote variatie aan natuurtypen snel af en verdwijnen veel bijzondere soorten.
Zorgvuldig en planmatig beheren
In onze acht Brabants regio’s wordt het beheer uitgevoerd door beheerteams, deze bestaan uit een beheerder en terreinmedewerkers. Zij kennen de gebieden door en door en weten welke soorten en waarden er aanwezig zijn. Hoe een gebied beheerd wordt en waarom, wordt vastgelegd in beheerplannen. Hierin wordt bijvoorbeeld opgenomen welke delen gemaaid worden, waar bomen worden aangeplant en wat de beste plekken zijn voor monitoring. Elke tien jaar wordt het beheerplan volledig geëvalueerd en vernieuwd. Het nieuwe beheerplan wordt voorgelegd aan de Beheercommissie, die bestaat uit onafhankelijke deskundigen.
Gevolgen van beheermaatregelen
Het beheren van natuurgebieden is niet eenvoudig. Alle maatregelen die we nemen, hebben als doel natuur en landschap te behouden en beschermen, maar vaak zijn er ook onbedoelde neveneffecten. Het maaien van grasland is bijvoorbeeld nodig voor het behoud, maar het zorgt er ook voor dat er tijdelijk weinig bloeiende planten zijn. Het creëren van open plekken in het bos is gunstig voor vlinders en andere insecten, maar het betekent ook dat we soms oudere bomen moeten kappen. We proberen deze neveneffecten natuurlijk zo veel mogelijk te beperken, door maatregelen te spreiden over een langere tijdsperiode, door kleinschalig te werken en door maatregelen uit te voeren in de meest geschikte periode.
In veel gevallen gaan natuurbescherming en natuurbeleving hand in hand. Soms is het voor het beheer of bescherming echter nodig om paden of gebieden (tijdelijk) af te sluiten, worden bomen gekapt of wordt grond afgegraven. Dit heeft gevolgen voor recreanten in de gebieden. Hoewel Brabants Landschap bezoekers graag verwelkomt en natuurbeleving een van onze doelen is, staan het herstellen, behouden en beschermen van natuur voorop.
Gecertificeerd natuurbeheerder
Brabants Landschap werkt met door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland goedgekeurde gedragscodes voor bos- en natuurbeheer. We zorgen ervoor dat we zorgvuldig omgaan met beschermde soorten en voldoen aan wet- en regelgeving. De wijze waarop wij het beheer plannen, uitvoeren en monitoren is beschreven in ons kwaliteitshandboek natuurbeheer. De Stichting Certificering SNL (werkzaam namens de Provincie) heeft dit kwaliteitshandboek goedgekeurd en voert periodiek controles uit. Op basis hiervan mogen we onszelf een gecertificeerd natuurbeheerder noemen.
Veelgestelde vragen
Standpunten
Uitgezette dieren in natuurgebieden
Helaas komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat wilde dieren worden uitgezet in Brabantse natuurgebieden. De uitgezette dieren komen niet van nature voor in die gebieden. Zo weten we dat de dieren niet zelf naar het gebied getrokken zijn, maar bewust werden uitgezet. Het uitzetten van dieren in beschermde natuurgebieden is illegaal, onverantwoordelijk en veroorzaakt veel problemen.
Bekijk ons standpunt
De wolf in Brabant
De wolf keerde na 150 jaar afwezigheid in 2015 weer terug in Nederland. Sinds 2020 wordt geregeld een gevestigde wolf gezien in het zuidoosten van Brabant. Met gevestigd bedoelen we dat de wolf een geschikt leefgebied heeft gevonden en daar blijft.
Bekijk ons standpunt