April dit jaar is gestart met de bouw van een traditionele houtdroogloods op Landgoed Haanwijk. Met deze extra houtopslag kunnen we ons eigen hout nog beter conditioneren. Al zo lang Brabants Landschap bestaat, wordt gebruik gemaakt van ‘hout uit eigen woud’. Bij restauraties en onderhoud gebruiken we bij voorkeur hout uit eigen bossen. Bouwen met eigen hout doen we vanuit de oogpunten duurzaamheid, passie en liefde voor het hout en de daarbij behorende ambacht. Daar zijn we trots op.
Bouw van een traditionele houtdroogloods
Ontwerp
Om het productieproces te versnellen en nog meer in eigen beheer te houden, laten we een houtdroogloods bouwen. Deze is ontworpen door architect en fotograaf Joost Pijnenborg van jozem. ARCHITECTUURPRAKTIJK. Met de speciale loods kan het drogingsproces nog efficiënter plaatsvinden. We maken gebruik van het zogeheten luchtdrogen. Dit houdt in dat het hout niet meer dan enkele maanden opgeslagen is in een goed geventileerde loods, waarbij het vochtpercentage daalt. Het hout moet droog liggen tegen de regen en er moet voldoende lucht tussen de planken en balken kunnen stromen. Hiervoor is een open constructie ontworpen. Met schorten, een soort gordijnen, kan het hout worden afgeschermd tegen de laagstaande zon en tegen de slagregen.
Leerlingen
De constructie van de houten loods is zo ontworpen dat een grote overspanning kan worden gemaakt. Zo kunnen we goed manoeuvreren met lange lengtes balken en planken. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele houtverbindingen en uiteraard wordt de loods zelf ook gebouwd met hout (douglas) uit onze eigen bossen. De Visser Bouw & Onderhoud uit Den Bosch gaat de houtdroogloods bouwen. Daar helpen ook leerlingen bij die een opleiding volgen tot timmerman. Dit vinden we belangrijk, want ook in de toekomst zijn ambachtslieden nodig om ons cultureel erfgoed op een juiste manier in stand te houden.
Praktijkvoorbeelden
Brabants Landschap heeft al veel verschillende projecten uitgevoerd met eigen hout. Dat varieert van restauratie, onderhoud tot nieuwbouw. Enkele recente voorbeelden: Het dak van de theekoepel op Landgoed Mattemburgh is gerestaureerd met gewaterd hout. De houten veldschuur bij het Riels Hoefke en de kapschuur in de Mortelen zijn gebouwd voor het uitvoeren van het terreinbeheer. En het groot onderhoud aan de uitkijktoren op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom, slagbomen, poorten en bewegwijzering zijn ook allemaal uitgevoerd met ‘hout uit eigen woud’.
Vragen? Neem contact op
Bouw van de houtdroogloods
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.