Brabant Behaagt beoogt een mooi, biodivers en toegankelijk landschap. We stimuleren Brabanders om 1000 kilometer landschapselementen zoals heggen, bloemrijke randen en kikkerpoelen aan te leggen. We nodigen partijen met grond in het buitengebied uit om mee te doen. Daarmee investeer je in natuur én in een gezonde werk- en leefomgeving. Het project start in vier gebieden binnen Van Gogh Nationaal park om het daarna uit te rollen over de rest van Brabant. Brabants Landschap coördineert het project.
Brabant Behaagt
Op naar 1000 kilometer landschapselementen in het Brabantse buitengebied
Brabant Behaagt voeren we samen met partners in het landschap uit: Van Gogh Nationaal Park, Natuurmonumenten en ZLTO.
Maatschappelijke opgaven
Er zijn grote opgaven op het gebied van klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit; ook in Brabant. Vervuiling, afname van diversiteit en weersuitersten maken dat we anders met ons buitengebied om moeten gaan om dit tij te keren. Landschapselementen zoals onbemeste randen en houtsingels langs sloten zijn goed voor de waterkwaliteit en zijn aantrekkelijk voor vogels, wilde bijen en vlinders. De aanleg van nieuwe landschapselementen biedt kansen voor de invulling van die grote opgaven. Daarmee zijn ze niet alleen waardevol voor natuur en landschap, maar ook voor de maatschappij in zijn geheel. Brabant Behaagt beoogt landschap als onderdeel van het verdienmodel van agrariërs.
Aanvalsplan Landschap
Brabant Behaagt is de Brabantse vertaling voor het Aanvalsplan Landschap dat eind 2022 werd aangeboden aan Minister Christianne van der Wal. Daarin staat onder meer de doelstelling voor 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied in Nederland vóór 2050. Het gaat hierbij om de aanleg en het beheer van landschapselementen zoals struweelhagen, bloemrijke randen en poelen ten behoeve van een mooi en leefbaar landschap. Deze wens is nu ook opgenomen in plannen van de Rijksoverheid en ook in het voorontwerp van het Brabants Programma Landelijk Gebied.
Instrumentenkoffer
Brabant Behaagt wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Het is een pilotproject waarbinnen een instrumentenkoffer wordt ontwikkeld. Daarin staan allerlei mogelijke manieren om landschapselementen terug te brengen in het buitengebied. De inhoud van deze instrumentenkoffer delen we zodra deze compleet is.
Wat we wel al weten is dat er extra stimulering nodig is voor agrariërs om het landschap op eigen grond te ontwikkelen. De huidige regelingen in Brabant, zoals de Stimuleringsregeling Landschap, hebben al een belangrijke bijdrage geleverd aan tal van landschapsherstelprojecten. Toch zien we dat dit er nog niet toe leidt dat het landschap op grote schaal is hersteld. Met Brabant Behaagt pleiten we voor een langjarige beheervergoeding van 30 jaar. Momenteel is dat vanuit de regelingen in Brabant nog 6 jaar.
Groenloket Brabant
Inwoners van het buitengebied van de gemeente Oirschot kunnen terecht bij Oirschot Behaagt. Via Groenloket Brabant kunnen zij een vraag voor meer groen op hun grond neerleggen. Medewerkers van dit loket bekijken de mogelijkheden voor subsidieregelingen op hun specifieke perceel. Als het perceel kansrijk is, komt er een veldcoördinator langs om gezamenlijk een plan op te stellen en te ondersteunen bij de subsidieaanvraag. Groenloket Brabant is ondergebracht bij Brabants Landschap.
Tijdlijn
Pilotgebieden Brabant Behaagt
Brabant Behaagt is als pilotproject gestart in de gemeenten Oirschot, Best, Tilburg en Rucphen. Deze gemeenten zijn op 10 april 2024 verkozen om de nieuwe mogelijkheden die in het project worden ontwikkeld uit te testen. Het eerste plantgoed is in Oirschot inmiddels uitgeleverd aan deelnemers van Oirschot Behaagt.