De Antoniushoeve in Aarle-Rixtel is een karakteristieke locatie waar wonen, zorg en biologische voedselproductie samenkomen. Brabants Landschap is eigenaar van de boerderij en gronden. Samen met de bewoners van de Antoniushoeve zijn we gestart met een herontwikkeling, zodat de drie verschillende functies voor de toekomst veiliggesteld zijn.
Betere buitenruimte
In 2024 komt er nieuwbouw bij de tuinderij, er wordt een bijgebouw gemoderniseerd en het boerenerf wordt logischer en authentieker ingericht. Er komt een hoogstamboomgaard, een nieuwe kas voor het kweken van kruiden en een pluktuin. De paardenweide van de bewoners wordt verplaatst en landschappelijk ingericht met hagen.
Drie functies
De Antoniushoeve ligt dicht bij Kasteel Croy, in een landschappelijk aantrekkelijke omgeving. De boerderij, met 8 hectare grond, werd in 2017 door Piet Segeren geschonken aan Brabants Landschap. Hierbij zaten twee belangrijke voorwaarden: de grond moest biologisch in gebruik blijven én de zorgfunctie moest blijven. Het zorggedeelte (in het midden van de langgevelboerderij) is in gebruik bij Stichting Kruidentuin Antoniushoeve. Hier kunnen mensen terecht die een steuntje in de rug nodig hebben. Er worden kruiden gekweekt en verwerkt tot jams, chutneys, siropen en thee. In het rechtergedeelte wonen en werken de eigenaren van Biologische tuinderij De Antoniushoeve. Het grootste deel van de grond achter de boerderij wordt voor biologische groenteteelt gebruikt en er is een winkel. Het linkergedeelte van de Antoniushoeve wordt bewoond.
Aantrekkelijk landschap om te wandelen
Met de herontwikkeling van de buitenruimte worden de drie functies van de boerderij beter en logischer gescheiden. Er komen nieuwe bijgebouwen bij de tuinderij. Een bijgebouw tussen het woonhuis en de kruidentuin wordt herbouwd. Het geheel wordt landschappelijk beter ingepast en wordt natuurvriendelijker met hagen, een hoogstamboomgaard en nieuwe hekken en poorten. Er komt een rustplek met informatie voor wandelaars en fietsers en het is de bedoeling dat er een nieuwe wandelroute bewegwijzerd wordt. De investering voor deze herontwikkeling wordt deels door Brabants Landschap en deels door de tuinderij gedaan.
Bekijk hieronder het voorlopig ontwerp dat tijdens de avond voor omwonenden (23-5-2024) gepresenteerd is. Let op: Hier kunnen nog wijzigingen in gemaakt worden naar aanleiding van het gesprek met omwonenden.
Tijdlijn
Schenking van Piet Segeren
De herontwikkeling valt in het verlengde van de schenking van Piet Segeren. Hij was zijn tijd ver vooruit. Al 40 jaar geleden constateerde hij dat het produceren van voedsel met behulp van bestrijdingsmiddelen niet de juiste weg was. Volgens Piet moeten we - om vooruit te kunnen in de landbouw - juist een stap terug in de tijd. Naar de tijd waarin we gebruik maakten van variatie in teelten en natuurlijke plaagbestrijders. In de schenkingsakte heeft hij het biologisch telen van voedsel voor menselijke consumptie opgenomen als vereiste. Ook het aanbieden van zorg op de Antoniushoeve behoort tot de voorwaarden. Brabants Landschap zet dit graag voort in de samenwerking met de tuinderij en de kruidentuin.
In ons magazine verscheen een artikel over Piet. Lees het hier
Neem contact op voor meer informatie
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.