Hogerwaardpolder aansluiten op bestaande natuur
Ten zuiden van het Markiezaatsmeer, tegen het stedelijke en industriële gebied van Woensdrecht, ligt de Hogerwaardpolder. Om het oude landschap in dit gebied te herstellen, kochten we onlangs een aantal percelen aan. Door de Hogerwaardpolder met aankopen vanuit het Natuurfonds Brabant nog verder uit te breiden en op de bestaande natuur van het Markiezaat te laten aansluiten, versterken we de biodiversiteit in het hele gebied.
Herstel kreken van levensbelang voor plant en dier
Op de eerder aangekochte percelen hebben we nieuwe kreken uitgegraven. Ook zijn er bomen en struiken aangeplant zoals haagbeuk, fladderiep, linde, meidoorn, sleedoorn en vlier. Dit zorgt voor meer variatie, structuur en biodiversiteit, wat vogels als nachtegaal, braamsluiper en sprinkhaanzanger aantrekt. Daarnaast wordt er kruiden-en faunarijk grasland ontwikkeld. Een perfect leefgebied voor steltlopers en weidevogels en insecten zoals hooibeestje, groot dikkopje en kleine vuurvlinder.
Verhoging waterpeil
De kreken zijn bewust niet aangesloten op de afwatering van de polder zodat het waterpeil kan stijgen. Met een deel van de ontgraven grond zijn rondom de herstelde kreken kreekruggen gemaakt, zoals die thuishoorden in het oorspronkelijke landschap.
Erik de Jonge: ‘Door de Hogerwaardpolder met aankopen vanuit het Natuurfonds Brabant nog verder uit te breiden en op de bestaande natuur van het Markiezaat te laten aansluiten, versterken we de biodiversiteit in het hele gebied. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor insecten en vogelsoorten zoals de kluut, lepelaar, dodaars, kleine zwaan en tafeleend. Deze vogels vormen een lust voor het oog en zijn goed te bewonderen vanuit onze uitkijkpunten.’
Inschrijven nieuwsbrief Natuurfonds Brabant
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het Natuurfonds Brabant? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.