Natuurgebieden verbinden
Het gebied ten zuidoosten van Eindhoven bestaat uit vennen, bossen, beekdalen, uitgestrekte heidevelden, kleinschalige cultuurlandschappen en eeuwenoude landgoederen. Dit gebied is rijk aan prachtige natuur. Helaas worden de natuurgebieden in deze regio op een aantal belangrijke plekken onderbroken door snelwegen, landbouw, industrie en woonwijken. Ook zijn de bestaande verbindingen niet robuust genoeg.
Zo is het beekdal van de Sterkselse Aa en de Grote Aa cruciaal als groene bufferzone. Enerzijds tussen bewoning en natuur en anderzijds als verbinding tussen een aantal grotere natuurgebieden. De Sterkselse Aa vormt de verbinding tussen de Strabrechtse Heide en het Weerterbos en de Grote Aa verbindt de Strabrechtse Heide met het Leenderbos. Dit gebied loopt echter het risico opgeslokt te worden door de uitbreiding van de kern van Heeze en het nabijgelegen industriegebied.
Nick Jeurissen, beheerder bij Brabants Landschap in dit gebied: ‘Als het lukt met aankopen vanuit het natuurfonds een robuuste groene verbinding tussen de Strabrechtse Heide en het Weerterbos te realiseren, kunnen soorten zoals het gentiaanblauwtje, het spiegeldikkopje en de kamsalamander de grens tussen Limburg en Brabant oversteken. Ze krijgen dan een groter leefgebied, waardoor genetische uitwisseling kan plaatsvinden, wat deze soorten en de biodiversiteit versterkt.’
In deze regio ligt ook natuurgebied Gijzenrooi. Dit gebied bestaat uit drie schillen: in het midden een ondoordringbaar elzenbroek, eromheen natte graslanden en aan de randen oude, bolle akkers. Gijzenrooi, dat pal tegen de stadskernen van Eindhoven en Geldrop aanligt, is ondanks de drukte uniek qua natuur. We hebben hier de afgelopen jaren hard gewerkt aan natuurontwikkeling. Zo is er vier kilometer (meidoorn)heg aangeplant, waarin zangvogels een fijne broedplaats vinden. Ook komen er nu acht soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad en de alpenwatersalamander.
Nick Jeurissen: ‘Door extra stukken grond aan te kopen met geld uit het Natuurfonds Brabant, kunnen we dit gebied behoeden voor stadsuitbreiding en verder inrichten als natuur. Met diverse begroeiing en goed gebruik van het aanwezige water optimaliseren we de leefgebieden van de knoflookpad, de rugstreeppad, het gentiaanblauwtje en de das. Bovendien hopen we met een aantrekkelijker leefgebied voor padden in de toekomst ook de boomkikker weer te kunnen verwelkomen. En door delen aan te wijzen als rustgebied voor vogels, komen hopelijk zelfs de grauwe klauwier en de patrijs weer terug.’
Inschrijven nieuwsbrief Natuurfonds Brabant
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het Natuurfonds Brabant? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.