Net na de herfstvakantie is in het natuurgebied Keent gestart met graafwerkzaamheden om meer ruimte te geven aan stroomdalflora. Dit zijn bijzondere planten die alleen voorkomen langs de grote rivieren in Nederland zoals Maas en Rijn.
Ruimte voor stroomdalflora
Waarom
Uit het onderzoek Maas in Beeld in Keent in 2017 bleek dat er voor deze soortgroep in Keent nog wel extra kansen lagen. Met steun van de Provincie Noord-Brabant worden ca. 5 ha eenvormige graslanden ondiep geplagd tot op de schralere ondergrond. Langs de Maas komt zavelige grond bloot te liggen en op een ander deel komt fijn grind aan de oppervlakte. De verwachting is dat stroomdalplanten zoals Duits viltkruid, Echt duizendguldenkruid, Rode ogentroost en Zacht vetkruid zich de komende jaren zullen vestigen op deze open bodem. De zaden van dergelijke soorten worden verspreid tijdens hoogwater van de Maas of door de aanwezige grazers (Taurossen en Exmoors). De ontwikkeling van meer bloemrijke graslanden geeft ook insecten als bijen en dagvlinders een boost.
Hoe
Met de vrijkomende grond wordt een particulier agrarisch perceel opgehoogd in de Lage Wijth bij Grave. Ook wordt een overbodige sloot gedempt. De grondwaterstand in enkele laagtes gaat daarmee omhoog en naar verwachting kunnen kwelplanten hier ook profijt van hebben. Ook blijft er wat langer water staan in de moerasjes en ontstaan er zones met zgn. “plasdras” condities. Hier profiteren een aantal bijzondere vogelsoorten weer van bij het zoeken van voedsel, rust en broedplaats. Door het dempen van de sloot kunnen ook enkele percelen worden toegevoegd aan de begrazingseenheid van Keent. Het gaat deels om wat hoger gelegen oeverwalgronden, van de voormalige loop van de Maas. Begin december zijn de werkzaamheden gereed.
Kijken
Tot die tijd zal er geen recreatieve toegang tot het werkgebied mogelijk zijn vanwege de veiligheid. Ook de Taurossen en Exmoors zijn tijdelijk afgesloten van dit oostelijk deel van Keent. Houdt u er rekening mee dat u bij het struinen door het wel toegankelijke deel van Keent tijdelijk meer dieren dan normaal tegen kunt komen.
Vragen? Neem contact op
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.