Het vlechten van heggen wordt in Brabant en andere delen van Nederland al eeuwenlang uitgeoefend. Vanaf de vroege Middeleeuwen, of zelfs al eerder, werden de heggen en houtwallen aangelegd als veekering. Het waren veelal boeren die dit deden. De heggen en houtwallen leverden hout voor gereedschap en hout voor in de kachel tijdens koude winterdagen. Gevlochten heggen dienden ook als perceelgrens. De heggen bestonden vaak uit meidoorn die met een speciale techniek in elkaar werden gevlochten, om ze ondoordringbaar te maken voor het vee. Vogeltjes vinden er plekken om hun nesten in te bouwen, kleine zoogdieren en soorten als de patrijs schuilen graag onderin en insecten komen op de bloesem af.
Vlecht ook een heg!
Cursusinformatie
Tijdens de cursus krijg je eerst informatie over het nut en de historie van het heggenvlechten. Zo zijn er verschillende soorten vlechttechnieken die vaak aan een regio gebonden zijn. Op het jaarlijkse NK Maasheggenvlechten in maart laten teams vanuit allerlei provincies en zelfs landen hun sterkste staaltje vlechttechnieken zien. Na de theorie gaan we in de praktijk aan de slag met de hiep. Handschoenen aan, bril op en vlechten maar! Je wordt hierbij geholpen door ervaren vlechters. Aan het eind van de dag kun je jouw resultaten aanschouwen om vervolgens naar huis te gaan met het boek van Marius Grutters over heggen en hagen.
Voor wie?
Voor iedereen die interesse heeft! Heb je thuis een heg zoals bijvoorbeeld een meidoorn? Leer dan in de cursus hoe je deze kunt vlechten. Of wil jouw vrijwilligersgroep dit ook toepassen? Wees welkom!
Aantal deelnemers
Maximaal 30 personen
Kosten
We vragen 15 euro per deelnemer, inclusief BTW. Daarvoor krijg je koffie, thee en een kop soep én het boek over heggen en hagen van Marius Grutters. Mocht je onverhoopt toch af moeten melden, dan wordt dit bedrag automatisch omgezet in een gift aan Brabants Landschap en de vrijwillige heggenvlechters.
Data
De eerstvolgende cursus vindt plaats in oktober 2025. De exacte tijden en locatie volgen nog.
- Theorie: 22 oktober in de avond, Heeswijk
- Praktijk: 25 oktober in de ochtend, Heeswijk
Tips
- De cursus vindt buiten plaats. Denk dus aan goede schoenen en geschikte (regen)kleding.
- Eigen werkhandschoenen meenemen mag.
Word vrijwilliger
Bekijk de vrijwilligerskaart voor mogelijkheden bij jou in de buurt en word vrijwilliger! Je kunt contact opnemen met de contactpersonen van die vrijwilligersgroepen. Kom je er niet uit, dan kun je dit formulier invullen. Help mee om de natuur, dier en ons landschap mooi, gezond en groen te houden.