Vrijwilligers die beheerwerkzaamheden in het veld uitvoeren proberen natuurlijk ongevallen te voorkomen. Helaas zit een ongelukje met een (hand-)zaag of takkenschaar in een klein hoekje. Een goede voorbereiding van de werkdag is daarom enorm belangrijk.
Wees voorbereid!
Tijdens deze cursus leer je wat er nodig is bij een goede voorbereiding van een werkdag en hoe je dit aantoonbaar maakt. Maar leer je ook wat te doen als er helaas toch een ongeluk gebeurt.
Cursusinformatie
In deze cursus leer je wat er nodig is bij een goede voorbereiding van een werkdag en hoe je dit aantoonbaar maakt. Vanuit de Arbowet zijn vrijwilligerscoördinatoren verplicht om hier aandacht aan te besteden. Verder leer je hoe je kunt handelen in het geval dat er wel een ongeluk gebeurt.
Voor wie?
Deze cursus is enkel bedoeld voor vrijwilligers die lid zijn van een vrijwilligersgroep landschapsbeheer die is aangesloten bij Brabants Landschap.
Per vrijwilligersgroep kunnen maximaal 2 personen deelnemen. Het is verstandig dat in ieder geval de coördinator zelf deelneemt.
Programma
Avond 1 (theorie en oefeningen) door Anton Kerkhofs van AK-trainingen
- Veiligheid en Regelgeving: Wat is uw verantwoordelijkheid als coördinator?
- Specifieke gevaren bij werkzaamheden in de natuur
- Bepalen van risico’s
- Veilig werken met gereedschappen en veilig werken op hoogte
- Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
De deelnemers worden geacht tussen les 1 en les 2 de eerste-hulp-theorie te leren.
Ze krijgen hiervoor lesmateriaal mee.
Avond 2 (theorie + oefenen hulpverlening), door Anton Kerkhofs, staat voornamelijk in het teken van oefeningen. Deelnemers oefenen in groepjes van drie (slachtoffer-hulpverlener-toezichthouder) waarbij steeds wordt gerouleerd, waardoor elke deelnemer alle oefeningen doorloopt.
- Wat te doen als het misgaat?
- Communicatie – alarmering – bereikbaarheid werklocatie
- Grondbeginselen EHBO door vrijwilligers, waaronder reanimeren en wat te doen bij wonden
- Specifiek aandacht voor oogletsel en teken
Avond 3 (theorie + kennisuitwisseling tussen groepen) door Brabants Landschap. Deze avond staat in het teken van het aantoonbaar maken van veilig werken.
- Kennisuitwisseling over gebruik van Arbodocumenten
- Taakverdeling binnen de groep
- Aan de slag met het digitale werkdagformulier
- Uitwisselen praktische tips om veilig te werken
Afsluiting
Deelnemers die avond 1 + 2 met goed gevolg afsluiten en aantoonbaar competent zijn, ontvangen een certificaat. Let op: dit certificaat is twee jaar geldig, daarna zal de cursus opnieuw moeten gevolgd.
Schrijf je hieronder in voor de cursus:
Kosten
Gratis voor maximaal 2 personen per landschapsbeheergroep die is aangesloten bij Brabants Landschap.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.