Deze activiteit is helaas verlopen.
Bekijk toekomstige activiteitenKent u ze nog: Lombarts Calville, Pater van den Elsen, Brabantse Bellefleur, Mierlosche Zwarte, Udense Spaanse? In Noord-Brabant kwam in het verleden een grote variëteit aan appels, peren, pruimen en kersen voor. Veel van deze fruitrassen worden met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen. Zondag 29 september staat het Groot Duijfhuis in Liempde in het teken van fruit en hoogstamfruitbomen.
Brabantse Fruitcultuur
Deskundigen van het Nederlands Fruit Netwerk zijn aanwezig en beantwoorden graag vragen over (oude) appel- en perenrassen. Er worden ongeveer 100 verschillende rassen tentoongesteld. De Hoogstambrigade geeft snoeiadvies en je kunt er verschillende fruitsoorten en appelciders proeven. Natuurlijk is ook de hoogstamboomgaard rond de duiventoren te bezoeken.
Alle fruitactiviteiten op een rij
Fruitbomen hebben bij veel mensen een speciale plek in het hart. Kom kennismaken met deze bevlogen vrijwilligers en ondernemers! De toegang is gratis.
- Heb je een oude fruitboom die mogelijk van een oud (Brabants) ras is of wil je gewoon weten van welk ras appel of peer jouw boom is? Pluk dan 5 tot 10 gave, rijpe vruchten van deze boom en neem ze mee naar de fruitdag. Een team van deskundigen van het Nederlands Fruit Netwerk probeert de naam van de fruitboom te achterhalen, ofwel te 'determineren'. Ze hebben ongeveer 100 rassen appels en peren verzameld om hier vandaag te laten zien.
- Snoeiers van de Hoogstambrigade “Het Groene Woud” geven advies over de snoei en het onderhoud van hoogstamfruitbomen. De hoogstambrigade komt ook snoeien op afspraak bij eigenaren van boomgaarden.
- Bij de Smaeckacker in Best worden historische fruitrassen biologisch gekweekt. De eigenaar is deze zondag ook aanwezig en als de oogst het toelaat, is er fruit om te proeven.
- In Oirschot en Biezenmortel heeft Ciderij 'In 't Groene Woud' boomgaarden waar op agro-ecologische wijze appels gekweekt worden om cider van te maken. Kom meer te weten over het proces van cider maken en natuurlijk mag je ook proeven.
Bescherming en nieuwe aanplant
Ooit kwam al het fruit van hoogstamboomgaarden. Maar met de vraag naar meer fruit werd overgeschakeld naar laagstamboomgaarden die meer produceren en makkelijker te plukken zijn. Zo verdween helaas deze vorm van cultuurhistorie, die tegelijkertijd ook heel veel natuurwaarde heeft! Vogels, vlinders en zoogdieren profiteren van het fruit. Brabants Landschap beschermt daarom de hoogstamboomgaarden in de eigen terreinen, zoals bij het Groot Duijfhuis. Via het Coördinatiepunt Landschapsbeheer worden eigenaren van tuinen en erven geholpen zelf fruitbomen te planten of een boomgaard aan te leggen.
Over het infopunt
Iedere laatste zondag van de maanden maart t/m oktober is het infopunt in het Groot Duijfhuis geopend. In de voormalige stal hebben we een infopunt ingericht om vandaaruit de natuur in het Dommeldal te verkennen. Er is informatie te vinden over de flora en fauna en over de vorige bewoners van de boerderij. Buiten kunnen bezoekers genieten van het oude landschap dat nog bewaard is gebleven: een eeuwenoude Vlaamse schuur, een kippenkooi en een boomgaard rond de mooie duiventoren. Bekijk hier alle openstellingsdata