Op Carnavalsmaandag (20 februari) waren we al getuige van het eerste kerkuilen ei in Haaren. Niet lang daarna zagen we ook het tweede exemplaar verschijnen. Goed nieuws, want dit houd in dat er voldoende voedsel beschikbaar was.
Primeur tweede ei in Haaren
Het vrouwtje lijkt in mooie conditie te zijn! Gemiddeld bestaat een legsel uit 4 eieren, met een uitschieter naar 12 stuks in een muizenrijk jaar. In tijden van schaarste worden er minder voortgebracht of wordt er geen broedpoging gedaan.
Meekijken bij de kantooruilen Volg de ontwikkelen op onze Facebookpagina
Onder de kapschuur van Brabants Landschap is een kerkuilenkast opgehangen. Collega’s zien deze ‘kantooruilen’ regelmatig uitvliegen in de avonden. Dan gaan ze op jacht naar voedsel. Kerkuilen zijn nachtdieren en zijn uitsluitend ’s nachts of tegen de schemering te zien. Overdag kun je de kerkuilen in Haaren bekijken via de webcam. Vaak zijn het mannetje en vrouwtje dan slapend te bewonderen. Of je kunt ze zien broeden, want daar is vrouw kerkuil al drukdoende mee. Ze broedt vanaf het moment dat het eerste ei gelegd is. Het mannetje is vooral verantwoordelijk voor de aanvoer van voedsel als veldmuizen, spitsmuizen en woelmuizen.
Vorig jaar was er helaas door verschillende omstandigheden weinig voedsel te vinden. Het vrouwtje heeft toen na een korte broedperiode het nest verlaten om zelf te jagen. In 2022 is ook geen tweede broedpoging meer ondernomen. We hopen dat het haar dit jaar wel lukt om succesvol jongen groot te brengen.
Alle vrijwilligers werkgroepen op één kaart
Werkgroepen in mijn gemeente
Heb je vragen over bijvoorbeeld uilen, weidevogels of natuuronderhoud of wil je zelf actief meehelpen om de Brabantse natuur te beschermen? Dan zijn er verschillende lokale groepen waar je informatie kunt opvragen of bij kunt aansluiten. Via onderstaande link vind je een overzichtskaart met alle werkgroepen in Brabant.
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.