20 November was een bijzondere dag: minister-president Dick Schoof bracht een werkbezoek aan de Brabantse Wal. Onze beheerder, Erik de Jonge, en een van onze pachters, Sjack Snepvangers, ontvingen hem op de boerderij van Snepvangers. Hier kregen verschillende boeren de gelegenheid om te vertellen over hun bedrijf, toekomstplannen en de uitdagingen die ze tegenkomen.
Samenwerken aan een duurzame en gezonde omgeving op de Brabantse Wal
Ook de intensieve samenwerking met Brabants Landschap in de ontwikkeling naar een natuurinclusieve landbouw kwam aan de orde. De provincie lichtte de gebiedsgerichte aanpak toe, waarbij we met 18 partijen samenwerken aan een duurzame en gezonde omgeving op de Brabantse Wal.
Na een korte presentatie van Erik over de natuurwaarden op de Wal, werden de laarzen aangetrokken en nam Erik de minister-president mee voor een wandeling door het bos van Mattemburgh. In dit reservaatsbos zijn de gevolgen van stikstofdepositie duidelijk zichtbaar. De laatste jaren is de inzet die wij moeten plegen om bijvoorbeeld de wandelpaden veilig te houden verzesvoudigd, omdat veel bomen geheel of gedeeltelijk afsterven als gevolg van de stikstofdepositie. Ophoping van stikstof in de bodem zorgt ervoor dat bomen geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Door een gat te graven in het bos liet Erik zien dat de bodem zo goed als dood is, er leven geen schimmels en bodemdieren meer. De wandeling ging verder richting het Markiezaatsmeer, waar bestuurders van de provincie, gemeenten en het waterschap Dick Schoof opwachtten. Erik legde uit hoe we samenwerken met boeren om extensivering, omschakeling naar biologische landbouw en beter natuurbeheer te bevorderen. Deze samenwerkingsvorm was een belangrijke reden voor het bezoek van de minister-president, en we zijn dan ook enorm trots op deze samenwerking.
Met een warme kop chocolademelk gingen de bestuurders in gesprek in Hoeve Hildernisse. Tijdens dit gesprek benadrukte onze directeur, Joris Hogenboom, dat er vele voorbeelden zijn van een constructieve samenwerking tussen boeren en natuurbeheerders zoals Brabants Landschap. Samen geven we vorm aan een gezonde balans tussen landbouw en natuur. Om tot een echt duurzame bedrijfsvoering te komen is consistent beleid nodig met een duidelijke toekomstvisie en langjarig perspectief voor de ondernemers.