In de bossen van Brabants Landschap zijn in 2019 op verschillende plekken fijnsparren gekapt. De bomen waren aangetast door de kever ‘letterzetter’ en bezweken daardoor. Dit kon onveilige situaties langs wegen en paden veroorzaken. Daar waar bomen gekapt zijn, heeft nieuw aanplant plaats gevonden en is ruimte gegeven aan natuurlijke verjonging. Op sommige plekken is gekozen om de dode bomen te laten staan voor bijvoorbeeld spechten.
Ruimte voor natuurlijke verjonging
Snelle verspreiding
De letterzetter is een kleine kever die eitjes legt in de bast van bomen, voornamelijk van fijnsparren. De larven vreten gangen in een symmetrisch patroon onder de bast. Daar komt de naam letterzetter vandaan. De larven vliegen uit als kever en gaan op zoek naar nieuwe bomen. Door de afgelopen twee droge zomers zijn de fijnsparren verzwakt, waardoor de letterzetter zich flink uit heeft kunnen breiden. De fijnsparren zijn in het verleden vaak in grote eenvormige blokken geplant, waardoor de verspreiding van de letterzetter nog sneller ging.
Herplant
Na de kap van de dode en aangetaste bomen worden nieuwe bomen geplant. Dat zijn grotendeels loofbomen zoals fladderiep, zoete kers, linde, hazelaar en esdoorn. Maar ook grove dennen worden in groepjes aangeplant, omdat naaldbomen voor vogels zoals goudhaantje en ransuil belangrijk zijn. Omringende bomen rond de open plekken zullen ook voor natuurlijke verjonging zorgen. Het zaad kan op de open plekken relatief makkelijk ontkiemen. Door gemengde aanplant en natuurlijke verjonging ontstaan meer gemengde bossen, die beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.
Locaties in Brabant
- Oude Hondsberg (Oisterwijk)
- Pannenhoef en Vloeiweide (Zundert/Rijsbergen)
- Hapsepolder (Beugen)
- Baest (Oirschot)
- Zoomland (Bergen op Zoom)
- De Mortelen (Oirschot): in 2018 al omgevormd naar loofbos
- Valkenhorst (Valkenswaard): in 2018 al omgevormd naar loofbos
Er zijn ook plekken waar we het dode hout hebben laten staan. Bijvoorbeeld op de Brabantse Wal (Buitenlust, Boslust en Zoomland) en in de Mortelen (Het Groene Woud). De gevaren voor wandelaars of ander verkeer zijn uiteraard wel weggenomen, door bomen aan de randen te kappen. In het midden van het bos vervullen de dode fijnsparren een belangrijke functie voor bijvoorbeeld de zwarte specht, die graag keverlarven in dode bomen eet.
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.