Hoogstamboomgaarden maakten van oudsher deel uit van het landschap: bij boerderijen, buitenplaatsen en kloosters. Midden van de vorige eeuw zijn veel van die boomgaarden (met subsidie!) gerooid omdat het voor fruittelers economisch gunstiger was om te werken met laagstam fruitbomen. Niet alleen de hoogstamboomgaarden verdwenen maar ook veel van de oude rassen en de kennis om die bomen te verzorgen en te onderhouden. Gelukkig wordt de laatste jaren in grote getale weer hoogstam fruitbomen aangeplant. Hoogstam fruitbomen hebben een duidelijke landschappelijke waarde. Ze geven het landschap een zekere beslotenheid en hebben vaak een karakteristieke uitstraling. Zeker in het voorjaar zijn ze een blikvanger in het landschap.
Leer je hoogstam fruitboom snoeien
Zelf aan de slag met hoogstamfruitbomen:
Met aanplanten alleen zijn we er nog niet. Hoe zorg je voor mooie bomen die gezond blijven en een goede opbrengst leveren? Om dat in de vingers te krijgen organiseert Brabants Landschap in samenwerking met de Hoogstambrigade Het Groene Woud een cursus hoogstamfruitbomen snoeien. Hou hiervoor onze activiteitenagenda in de gaten.
Aanmelden voor de cursus van 31 januari / 7 februari kan nog
Voor wie:
De cursus is bedoeld voor particulieren en vrijwilligers die graag willen leren hoe je hoogstam fruitbomen moet snoeien. Dit leer je alleen door het veel te doen. Door zelf aan de slag te gaan, eerst onder begeleiding en later zelfstandig, kan iedereen de fijne kneepjes van het snoeien leren.
Cursus informatie:
Voor de aanleg en het behoud van een mooie boomgaard zijn we afhankelijk van de juiste kennis en vaardigheden. Een goed gesnoeide hoogstam fruitboom komt de vruchtvorming ten goede en houdt de boom gezond.
Doel:
Met deze cursus leren we je de basisbeginselen van het snoeien van hoogstam fruitbomen. Na het volgen van de cursus kun je meteen aan de slag. Dat kan in je eigen tuin of als vrijwilliger bij een Landschapsbeheergroep. Om je het snoeien eigen te maken is regelmatig oefenen aan te bevelen.
Kosten:
De kosten voor de cursus bedragen euro 20,- per persoon. Inbegrepen:
- Koffie en thee
- Lunch eerste cursusdag
- Handboek hoogstamfruit (fysiek en/of digitaal)
Zelf meenemen tijdens cursus:
Tijdens het praktijkgedeelte van de cursus vragen wij je stevige schoenen en werkhandschoenen te dragen. Het praktijkgedeelte doen we buiten, denk dus aan warme en waterdichte kleding. Op de eerste cursusdag verzorgen wij een eenvoudige lunch. Voor de tweede cursusdag kun je naar wens een eigen boterham mee nemen. Koffie en thee zal er op beide dagen zijn.
Word vrijwilliger
Bekijk de vrijwilligerskaart voor mogelijkheden bij jou in de buurt en word vrijwilliger! Je kunt contact opnemen met de contactpersonen van die vrijwilligersgroepen. Kom je er niet uit, dan kun je dit formulier invullen. Help mee om de natuur, dier en ons landschap mooi, gezond en groen te houden.
Help mee op eigen grond
Wil jij het buitengebied mooier maken? Help dan mee op jouw eigen grond! Het Groenloket Brabant geeft advies over aanleg, beheer en subsidie van landschapselementen. Bijvoorbeeld een rij knotwilgen, poel, struweelhaag of een hoogstamfruitboomgaard!