Een nachtelijke roep en geruisloze vlucht. Een stel scherpe ogen op zoek naar een nietsvermoedende muis. Uilen spreken al sinds de oudheid tot de verbeelding van de mens, mede dankzij hun bijzondere voorkomen, geheimzinnige levenswijze en intelligente blik. Helaas hebben de kerk- en steenuil in Nederland lange tijd in de gevarenzone gezeten. Mede dankzij de vrijwilligers van de uilenbescherming zijn ze niet langer met uitsterven bedreigd. Zij hangen kasten op, controleren deze en maken ze schoon wanneer nodig.
Bescherm de uil
Bekijk de vrijwilligerskaart en meld je aan bij de contactpersoon van een groep bij jou in de buurt. Aanmelden via Brabants Landschap is dan niet nodig.
Mooi werk
Een enthousiaste, grote groep vrijwilligers zet zich al in voor uilenbescherming in Brabant. Samen zorgen ze voor voldoende nestgelegenheid voor kerk- en steenuilen. De broedkans wordt zo vergroot, er worden meer eieren gelegd en zo zet deze positieve trend zich voort. Daarnaast kijken vrijwilligers hoe het leefgebied geschikter gemaakt kan worden, bijvoorbeeld door knotwilgen aan te planten of muizenruiters te bouwen. Ook de binding met de gastgevers die hun erf of gebouw beschikbaar stellen voor het plaatsen van de kasten is hierbij essentieel. Er zijn erven waar al twintig jaar een bewoonde kast hangt, en vrijwilliger en erfeigenaar samen voor 'hun' uilen zorgen. Er wordt vaak fijn samengewerkt binnen een groep, met een hoge mate van zelfstandigheid en genoeg gezelligheid op z'n tijd.
Zelf meedoen
Verspreid over Brabant zijn ruim 80 verschillende uilengroepen actief. Een aantal groepen kunnen jouw hulp goed gebruiken. Op de interactieve kaart vind je meer informatie en de contactgegevens per groep.
Veilig werken
De Provincie Noord-Brabant en de Nationale Postcodeloterij geven een financiële ondersteuning voor het beschermingswerk wat we doen. Dankzij deze organisaties kunnen Brabantse uilenbeschermers ook veilig werken!
Webcam kerkuilenkast
Bij het kantoor van Brabants Landschap hangt een kerkuilenkast. In de nestkast is een webcam geïnstalleerd waardoor het wel en wee van de uilen live is te volgen.
Bekijk de jaarverslagen voor de resultaten van de afgelopen jaren.
Interview Ton van den Tillart (Coördinator JNW Zijtaart)
Vogelliefhebber in hart en nieren – als dat op iemand van toepassing is, dan is het Ton van den Tillart wel. Als kind was hij enthousiast lid van de Jeugdnatuurwacht Zijtaart en daar is hij gewoon nooit meer mee gestopt. Inmiddels heeft hij over de hele wereld heel wat vogels gezien, maar Zijtaart is en blijft zijn basis.
Dit alles betekent dat Ton een bekend gezicht is in en rond Zijtaart. Tijdens zijn controlerondes komt hij over de vloer bij de gastgevers – de mensen bij wie hij een uilenkast heeft opgehangen. Veel gastgevers zijn zelf ook erg betrokken bij ‘hun’ uilen. Vaak kunnen zij Ton al veel vertellen over het reilen en zeilen in hun kast en zorgen ze zelf voor het onderhoud van de kast.
Via Brabants Landschap en andere vogelbeschermingsorganisaties heeft Ton contact met andere kenners en liefhebbers. Ze houden elkaar op de hoogte en kunnen met vragen bij elkaar terecht.
Ton heeft alle uilennestkasten in en rond Zijtaart onder zijn hoede. Ton heeft alle uilennestkasten in en rond Zijtaart onder zijn hoede: ongeveer 15 steenuilenkasten en 10 kerkuilenkasten. De steenuilenkasten hangen in bomen bij huizen en boerderijen in het buitengebied; de kerkuilenkasten in stallen, schuren en – natuurlijk – in de kerk. In de broedtijd fietst hij langs de kasten en kijkt of er eieren in liggen, of er gebroed wordt en hoeveel kuikens gezond groot worden. Als de jonkies het om wat voor reden dan ook niet redden, gaat dat Ton aan het hart; vliegen ze vrolijk uit dan is ook hij tevreden.
Soms gaat hij bij nieuwe mensen op de koffie om te zien of er op hun erf een plekje is voor een uilenkast. En alle inwoners van Zijtaart weten hem te vinden als ze een vraag hebben over uilen of vogels in het algemeen. Uilenbeschermer zijn is dus zeker ook een gezellige bezigheid.
Daarnaast moet de ‘boekhouding’ worden gedaan, niet de grootste hobby van een buitenman als Ton, maar wel belangrijk. Alle informatie over de uilen wordt namelijk bijgehouden en doorgegeven aan Brabants Landschap, dat de gegevens gebruikt voor het volgen van de soorten en de resultaten van de activiteiten op het gebied van soortenbescherming.
Dankzij de inzet van gepassioneerde vogelliefhebbers als Ton gaat het goed met de steenuilen en kerkuilen in Brabant. En dat is natuurlijk de mooiste beloning die je kunt krijgen als vogelbeschermer!
Word vrijwilliger
Bekijk de vrijwilligerskaart voor mogelijkheden bij jou in de buurt en word vrijwilliger! Je kunt contact opnemen met de contactpersonen van die vrijwilligersgroepen. Kom je er niet uit, dan kun je dit formulier invullen. Help mee om de natuur, dier en ons landschap mooi, gezond en groen te houden.
Nieuwsbrief Uilenwerk
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, cursussen en meer op het gebied van uilenbescherming? Meld je dan aan voor onze Nieuwsbrief Uilenwerk.