Al jarenlang is het een terugkerend item in het nieuws: de toename van rivierkreeften én de schade die ze aanrichten. Deze invasieve exoot betekent slecht nieuws voor waterplanten en -dieren. Rivierkreeften knippen waterplanten af met hun scharen, hierdoor verliezen andere soorten hun voedsel en schuilplekken, en gaat de waterkwaliteit achteruit. Hoe meer rivierkreeften in een gebied, hoe verder het ecologisch evenwicht verstoord raakt. Waardenburg Ecology bedacht een oplossing, die we nu ook inzetten in het Pompveld.
Rivierkreeften bestrijden met de Craybar
De Craybar bestaat uit vangarmen die verbonden zijn met een open bak. De kreeften worden door middel van kleine beetjes voedsel de vangarmen ingelokt, waarna ze hier niet meer uit kunnen zwemmen. Kreeften kunnen namelijk alle kanten op lopen en klimmen, maar zwemmen kunnen ze alleen achteruit met hun staart. Andere dieren zwemmen vooruit en kunnen daardoor makkelijk de Craybar weer uitzwemmen. De Craybar is jarenlang getest, nooit is een andere diersoort dan een rivierkreeft gevangen.
De kreeften lopen dus door de vangarmen naar de open bak die op het water drijft. In deze bak hebben ze voldoende ruimte en vers water. De kreeften die in de bak belanden worden er niet uitgehaald door mensen, maar door dieren. Rivierkreeften staan inmiddels op het menu van veel vogels, waaronder reiger, aalscholver, ooievaar, fuut en meerkoet. Zij pikken de gevangen kreeften uit de open bak. Zo wordt het probleem – met een beetje hulp – door de natuur zelf opgelost.
Natuurontwikkeling in het Pompveld
Het Andelsch Broek/Pompveld is als Natura2000-gebied onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en een Natte Natuurparel in Noord-Brabant. Het is een waardevol gebied, gelegen tussen intensief beheerde weilanden en akkers. Waterschap Rivierenland en Brabants Landschap werken al langer samen aan natuurontwikkeling in dit gebied. Tijdens de eerste fase van het project werd een waterbergingsgebied gerealiseerd aan de Lage Oldersdijk, waarmee het leefgebied van de grote en kleine modderkruiper en bittervoorn werd vergroot. De tweede fase bestond uit het verbinden van de gebieden Pompveld en Andelsch Broek, wat ervoor zorgt dat vissen kunnen migreren. In de derde en laatste fase gaan we het laatste stuk landbouwgebied inrichten.
De craybar wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage van de Rabobank.
Lees hier meer over dit project.
Help mee op eigen grond
Wil jij het buitengebied mooier maken? Help dan mee op jouw eigen grond! Het Groenloket Brabant geeft advies over aanleg, beheer en subsidie van landschapselementen. Bijvoorbeeld een rij knotwilgen, poel, struweelhaag of een hoogstamfruitboomgaard!