Het natuurgebied Keent is tussen 2010 en 2014 grootschalig heringericht waarbij de oude Maasarm weer grotendeels is open gegraven. Langs de Maas zijn natuurlijke oevers aangelegd en is een oevergeul gegraven. Agrarische gronden zijn omgevormd naar natuur en worden jaarrond begraasd. Uit een ecologische evaluatie in het kader van het project Maas in Beeld in 2017 is gebleken dat er nog een aantal verbeteringen mogelijk zijn, zowel op het land als in het water. Daarom voeren we vanaf de zomer van 2020 nog een aantal inrichtingsmaatregelen uit.
Rivierhout
Wat
De eerste fase bestaat uit het geven van een impuls aan de verschillende wateren in het gebied. Door in de verschillende geulen dode bomen als rivierhout neer te leggen, ontstaan er meer kansen voor kleine waterdiertjes, maar ook schuilplaatsen voor jonge vis. Het beste resultaat wordt behaald op plekken waar het water (periodiek) stroomt. Op meer luwere plaatsen in de Oude Maasarm worden drijvende waterplanten aangebracht, waarvan het bekend is dat het erg lang duurt voor ze zich vanzelf vestigen. Het gaat vooral om de Gele plomp. Van deze ingreep zullen ook allerlei vissen en libellen gaan profiteren.
Hoe
Vanaf de vaargeul van de Maas worden de bomen vanaf het schip met behulp van een kraan in het water gelegd. Aan de andere kant van de brug (aan de Keentsweg bij Overlangel) worden de bomen vanaf de oever het water in geleid. De bomen zelf wegen elk tussen de anderhalf tot twee ton. Daaraan worden twee betonplaten van ieder vier ton bevestigd om ervoor te zorgen dan de bomen niet afdrijven en in de vaargeul zelf terecht komen.
Lees meer
Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Ontdek de natuur op de kaart
Ben jij op zoek naar natuurgebieden bij jou in de buurt? Waar jij kan wandelen, fietsen of paardrijden? Zoek je een horeca gelegenheid of infopunt op je route? Vind het allemaal op onze interactieve kaart!